Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
februarie 2024
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva

PostHeaderIcon ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din s. Izbiște, r. Criuleni

       În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înainte-Mergătorul Domnului, vineri, 7 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova în parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din s. Izbiște, r. Criuleni sfințind mai întâi Iconostasul acestei Biserici.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat cu o deosebită bucurie de către părintele protopop prot. mitr. Teodor Pelin, preotul-paroh, prot. mitr. Victor Gangan împreună cu familia și enoriașii acestei comunități.

Alături de Arhipăstor au coliturghisit: prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, prot. mitr. Teodor Pelin, protopop al bisericilor din Criuleni și Dubăsari, preotul-paroh Victor Gangan, PC arhim. Paisie (Cecan), starețul Mănăstirii Chițcani și un sobor de preoți și diaconi invitați la eveniment.

În timpul Sfintei Liturghii, la Vohodul mic, parohul bisericii, părintele Victor și prot. mitr. Ioan Pîrlog, paroh al bisericii din s. Răculești, r. Criuleni au fost decorați de către Înaltpreasfinția Sa cu dreptul de a sluji Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie cu ușile împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru în semn de recunoștință pentru munca depusă pe parcursul anilor în parohiile încredințate spre păstorire.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul preoțesc „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, condus de dirijorul, prot. Teodor Vrabie.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat tradiționalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice praznicale și a fost oficiat un te-deum de mulţumire Domnului pentru toate binefacerile ce au loc în această parohie iar mai târziu ÎPS Vladimir a felicitat pe părintele Victor cu ocazia aniversării a 50 de ani de viață pământească și pe toți credincioşii prezenți cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu creştinii din localitatea Izbiște.

Ctitori și binefăcători ai Sfintei Biserici au fost decorați cu medalii și diplome bisericești pentru munca depusă alături de părintele paroh la toate lucrările ce au loc în parohia sus numită.

Mitropolitul a oferit în dar tuturor celor prezenți, cărțulii de rugăciune, iconițe și calendare bisericești în semn de sporire duhornicească și amintire a acestui istoric eveniment petrecut astăzi în această parohie.

După oficierea serviciului divin, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a vizitat muzeul din localitate la care fiecare locuitor a contribuit cu câte ceva spre înfrumusețarea și amintirea vie a obiectelor de cândva, folosite de înaintașii noștri.

***

Sfântul Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie/6 octombrie; nașterea – 24 iunie/7 iulie; soborul – 7/21 ianuarie; tăierea capului – 29 august/11 septembrie; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie/8 martie; a treia aflare a capului – 25 mai/7 iunie.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Comentariile la articol