Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul local Izbiște «Scrânciobul Pascal» ediția II-a

1

Iată că am mai văzut încă o dată izbiștenii toți grămăjoară, uniți ca pe vremuri…. Frumoasă serbare s-a primit. Unde mai pui că, acest festival este ceva original și, totodată, unical în Republica Moldova. Deja prinde contur și, încet, încet îl vom transforma într-unul național.

    Cuvânt de salut către săteni și oaspeți au avut parohul bisericii «Sf. M. Mc. Dumitru» din Izbiște, părintele Victor Gangan, care a și compus deja «Balada scrânciobului». Amintim că lui îi aparține ideea acestui festival frumos și deja al doilea an consecutiv el este și organizatorul principal al festivalului.

     Primarul de Izbiște, dl Ion Plămădeală a urat bun venit oaspeților, subliniind că, numai împreună și numai cu ajutorul Domnului, putem face lucruri frumoase. Printre oaspeți au fost prezenți colectivul folcloric «Băștinații» din Hârtopul Mare, care ne-a impresionat cu o scenetă despre obiceiurile din ziua de Paști și ne-a interpretat cântece vechi. Din s. Cruglic a fost prezent părintele Nicolae Ciobanu, parohul bisericii «Minunea Sf. Arh. Mihail», care a urat sătenilor sărbători fericite și succese în promovarea festivalului, menționând faptul că e bine să sărbătorim prin obiceiuri frumoase Învierea Domnului, totodată bucurându-se că a mai apărut un scrânciob în parc: deja sunt două. Tot din s. Cruglic ne-a bucurat auzul colectivul folcloric «Mugurașii» a elevilor Școlii de Arte Cruglic cu un divers program –  instrumentele muzicale au fost pe prim plan.

    Sufletul a fost răvășit de vocile unui trio divin, compus din preoți, care ne-au încântat auzul cu cântece bisericeși. Din s. Izbiște au evoluat colectivul Asociației de Bătrâni, conducător Țîbernîi Liuba; corul Mare Bisericesc, biserica «Sf. M. Mc. Dumitru», conducător Arseni Galina; grădinița «Andrieș» cu un recital de poezii; corul gimnazial «Îngerașii» și trupele de dans conduse de horeograful Xenia Cibotari și poetul local Nichita Loghin cu piese despre sat.

    Au avut loc concursurile «Coșul Pascal» și «Sărbătorile pascale în suflet de copil»(concursul desenelor). Toți participanții  s-au ales cu premii din partea Bibliotecii Publice Izbiște (rechizite de birou pentru copiii participanți la concursul desenelor) și bisericii «Sf. M. Mc. Dumitru» (icoane și carți de rugăciuni pentru participanții cu expoziție în cadrul «Coșului pascal». În rest –  multă voie bună, muzică și o sărbătoare pe cinste! În final, ne-am înțeles cu toții să ne întâlnim la anul, la o nouă ediție a festivalului mult  mai grandioasă.

    Sărbătoarea a fost organizată și sprijinită financiar de parohia «Sf. M. Mc. Dumitru» Izbiște în parteneriat cu Primăria Izbiște și Biblioteca Publică Izbiște. Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

                                                                              Alexandru Rusu, director Biblioteca Publică Izbiște

Comentariile la articol