Adunare cu protopopii

Numirea Protopopilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei 25.11.2003

Parohiile canonic-ortodoxe din actualul spațiu al protopopiatului de Criuleni și Dubăsari pe parcursul istoriei au constituit părți componente ale diferitor protopopiate (de Chișinău, Orhei, Tiraspol, Criuleni, Dubăsari), eparhii (de Proilavia, Iași, Chișinău și Hotin, Herson și Taurida, Chișinău) și Patriarhii (Ecumenică de Constantinopol, Română și Rusă). În acest sens, cum ne dăm bine seama, nu putem vorbi despre o istorie propriu-zisă a protopopiatului nostru.

Protopopiatul actual al bisericilor din raioanele Cruileni și Dubăsari s-a format ca urmare a modificărilor în plan teritorial-administrativ din Republica Moldova, precum conflictul armat din Transnistria (1992) și dizolvarea județelor (revenirea la raioane în 2003).

Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la 25 noiembrie anul 2003 a fost înființată circumscripția respectivă, iar în funcția de protopop a fost numit protoiereul Teodor Pelin, paroh al bisericii cu hramul «Sf. Ierarh Nicolae» din satul Holercani, raionul Dubăsari, actualmente paroh al bisericii cu hramul «Sf. Arhanghel Mihail» din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

La moment, protopopiatul de Criuleni și Dubăsari constituie parte componentă a Eparhiei de Centru a Mitropoliei Moldovei, aflată în jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei (Biserica Ortodoxă Rusă) și este compus din 41 de parohii (raionul Criuleni – 30 și raionul Dubăsari – 11), extins pe o arie ce cuprinde ambele maluri ale râului Nistru, în care își desfășoară activitatea 44 de preoți. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Postul Mare, s. Mașcăuți, 2004

Postul Mare, s. Mașcăuți, 2004