Parohiile ortodoxe din actualul spațiu al Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari pe parcursul istoriei au constituit părți componente ale diferitor protopopiate (de Chișinău, Orhei, Tiraspol, Criuleni, Dubăsari), eparhii (de Proilavia, Iași, Chișinău și Hotin, Herson și Taurida, Chișinău) și Patriarhii (Ecumenică de Constantinopol, Română și Rusă). În acest sens, cum ne dăm bine seama, nu putem vorbi despre o istorie propriu-zisă a Protopopiatului nostru.

     Protopopiatul actual al bisericilor din raioanele Cruileni și Dubăsari s-a format ca urmare a modificărilor în plan teritorial-administrativ din Republica Moldova, precum conflictul armat din Transnistria (1992), dizolvarea județelor (revenirea la raioane în 2003) și revenirea în cadrul Patriarhiei Române a mai multor parohii, precum și edificarea altor noi.

    Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în funcția de Protopop a fost numit protoiereul mitrofor Teodor Pelin, paroh al bisericii cu hramul «Sf. Arhanghel Mihail» din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

     Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari se extininde pe o arie ce cuprinde ambele maluri ale râului Nistru.