Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Inaugurarea muzeului din s. Izbiște r. Criuleni

    La inițiativa părintelui Victor Gangan, paroh al bisericii ”Sf. M. Mc. Dumitru” din s. Izbiște r. Criuleni, și cu stăruința sătenilor, după o perioadă de muncă îndelungată de circa 10 ani, sâmbătă 7 septembrie, Muzeul acestei localități și-a deschis larg ușile.

Drumul spre această zi nu a fost deloc ușor, dar cu ajutorul Lui Dumnezeu s-au atins toate scopurile propuse. Astfel, s-au adunat de la săteni și din alte localități numeroase exponate ce țin de istoria satului, bisericii și a meleagurilor noastre. Printre piesele de muzeu se află monede vechi, arme din vremurile de război, instrumente muzicale rare, obiecte de uz casnic străvechi ș.m.a.

La fel, vizitatorilor le este propusă o impresionantă colecție de obiecte bisericești, precum vase liturgice, diferite cărți de slujbă, epitafuri, veșminte preoțești etc. Printre toate cele s-a păstrat chiar și vechea cupolă din lemn ce înfrumuseța odinioară prin sec. XIX turla bisericii din localitate.

”Proiectul a costat aproximativ 200 de mii de lei, bani alocaţi de autorităţile locale şi săteni, inclusiv de cei stabiliţi peste hotare. Cu suportul consiliului local au fost votate pe parcursul acestor zece ani de zile surse financiare pentru unele materiale, căci lucrările, practic, toate s-au efectuat în bază de voluntariat. În prima etapă, au contribuit locuitorii satului”, a declarat dl Ion Plămădeală, primarul satului Izbişte.

Slujba de binecuvântare a Muzeului a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PC-ul părinte prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Criuleni și Dubăsari și corul preoțesc ”Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”. Cu un mesaj din partea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, și cu un mic cadou, a venit prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei. La ceremonie au luat parte și slujitori din alte circumscripții bisericești.

„Astăzi, prin acest proiect de suflet, prin acest muzeu, m-am născut a doua oară. Sunt nespus de bucuros că Dumnezeu ne-a  învrednicit să ducem la bun sfârșit munca noastră de 9 ani încoace, și totodată aduc sincere mulțumiri, celor care au contribuit la implimentarea acestui proiect: în primul rând Autorităților Publice Locale, Bibliotecii Publice Izbiște. Aduc mulțumire donatorilor proiectului: doamnei Galina Răduleanu, fiica preotului, publicistului român Boris Babcenco-Răduleanu, născut la Izbiște în 1905. Aduc sincere mulțumiri consătenilor noștri plecați peste hotare dar care nu uită de satul natal: Victor Gherciu, Rodica Delogramatic ș.a. Mulțumiri celor cu care am muncit cot la cot, toți acești ani. Așa să ne ajute Dumnezeu!” a menționat părintele Victor Gagnan, la deschiderea muzeului.

În cadrul festivității a fost semnat un Acord de înfrățire între comuna Berceni, jud. Prahova, România și satul Izbiște, act care vizează o strânsă colaborare în plan socio-cultural și economic. Printre oaspeții la eveniment au asistat dna Cosmina Pandele, primarul s. Berceni, dl Dan Enescu Rareș, consilier județean Prahova, și numeroși musafiri de peste Prut.

Pe final, corul preoțesc ”Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” a prezentat un mic concert, urmat de un recital de poiezii, cântece patriotice și dansuri, susținut de elevii gimnaziului și copiii grădiniței din localitate.

Băștinașii spun că au aşteptat cu nerăbdare deschiderea muzeului. Oamenii continuă să aducă diferite obiecte vechi. Este un frumos exemplu pentru toate satele din Republica Moldova și noi sperăm mult să fie preluat.

Muzeul este deschis de luni până vineri, iar intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Comentariile la articol