Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Nota infomativă a Direcţiei Statistică Demografică şi Recensământul Populaţiei

131La solicitarea Direcţiei Statistică Demografică şi Recensământul Populaţiei, publicăm următoarea notă informativă referitoare la Recensământul 2014, pentru a aduce la cunoştinţa vizitatorilor site-ului nostru informaţii corecte despre obiectivul acestei proceduri de anvergură.

NOTĂ INFORMATIVĂ

În perioada 12 – 25 mai 2014 se va efectua Recensămîntul Populaţiei şi al Locuinţelor, în baza Legii nr. 90 cu privire la recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor din Republica Moldova în anul 2014 din 26.04.2012 şi a Legii nr.45 din 26.03.2014 privind modificarea şi completarea legii prenotate.

Recensămîntul este singura operaţiune de numărare oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări şi în cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale. Recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor se efectuează la intervale regulate de timp, de obicei o dată la 10 ani. Împreună cu operaţiunea de numărare sunt colectate şi procesate informaţii la un număr selectat de caracteristici demografice, economice şi sociale ale populaţiei. În cadrul aceluiaşi exerciţiu se colectează şi produce informaţii referitor la gospodării, stocul de locuinţe şi condiţiile de locuit ale populaţiei.

Obiectivul recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor este obţinerea de informaţii agregate ample şi de calitate pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul social şi economic, pentru cercetări în mediul academic şi mediul de afaceri.

Statul are nevoie să „ia pulsul societăţii” la intervale regulate de timp, iar recensămîntul este acel moment unic, în care statul „vorbeşte” cu fiecare cetăţean în parte prin intermediul recenzorului.

Informaţiile privind caracteristicile fiecărei unităţi de recenzare (persoană, gospodărie, locuinţă) vor fi înregistrate separat pe chestionare corespunzătoare fiecărui scop:

  • Chestionarul 1CL „Chestionar clădire locuinţă”

  • Chestionarul 2P „Chestionar persoană”

  • Chestionarul 3SCL „Chestionar spaţiu colectiv de locuit”

  • Chestionarul 4S „Chestionar pentru persoana cu şedere temporară de pînă la 12 luni”.

Chestionarele vor fi imprimate în limbile română şi rusă.

Recenzarea va fi efectuată de către recenzori, personal temporar angajat şi instruit în acest scop, aplicînd metoda intervievării directe a populaţiei. Datele despre populaţie, clădiri şi locuinţe urmează să fie colectate în baza auto-determinării persoanei recenzate, adică în baza liberei declaraţii a persoanelor, fără prezentarea unor documente de confirmare sau justificare.

Pe fiecare chestionar de recensămînt este specificat prin art.12 al Legii nr.90 ”Confidenţialitatea informaţiei se asigură. Datele vor fi utilizate doar în scopuri statistice”. Informaţiile din chestionarele de recensămînt se utilizează doar în scopul formării statisticilor oficiale de recensămînt (date generalizate).

La recensămîntse vor recenzatoate persoanele (indiferent de cetăţenie) care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, prezente în ţară sau absente, la fel şi persoanele cu şedere temporară.

În procesul de prelucrare a chestionarelor de recensămînt, datele individuale se anonimizează, ştergîndu-se orice informaţie cu caracter personal, care ar putea duce la o posibilă identificare a persoanelor.

Rezultatele recensămîntului se diseminează doar în formă agregată, după diverse caracteristici, formă în care nu este posibilă identificarea unei anumite persoane. În acest mod se transmit datele către toţi utilizatorii. Conform regulii de diseminare a datelor statistice, se suprimă informaţiile/celulele din tabelele de prezentare cu număr redus de cazuri de observare, eliminîndu-se riscul de identificare a persoanelor sau a unei caracteristici individuale.

Calitatea datelor colectate la recensămînt, depinde de fiecare dintre noi, analiza acestora vor permite aprecierea reală a fondului locativ (cîte locuinţe sunt în total, cîte din ele neocupate, avariate etc.) şi a situaţiei populaţiei din Republica Moldova (cîţi suntem real prezenţi în ţară, cîţi sunt plecaţi peste hotarele ţării, cîte persoane în etate şi cu probleme de sănătate locuiesc singure, cîte persoane sunt fără adăpost etc.).

Comentariile la articol