Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Pomenirea celor din veac adormiți

3_008

,,Drept aceea,  sfânt și cucernic gând a fost, că a adus jertfă de curăție pentru cei morți, ca să se slobozească de păcat”. (IIMac. 12,46)

    Sâmbăta aceasta, Biserica, a rânduit ca să se facă de către credincioși, rugăciuni adresate lui Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor celor ce așteaptă Venirea Domnului în ipostasul de Drept Judecător (Evr. 9,28).

    Evocînd pe Sfântul Apostol Pavel, care zice: ,,Și precum este rânduit oamenilor odată să moară, iar după aceea să fie judecată”(Evr. 9,27), ținem să menționăm că omul fiind o creatură dihotomică (Evr. 4,12), la despărțirea sufletului de trup, cel dintâi element constituitiv al ființei umane se înfățișează în fața lui Dumnezeu pentru a fi răsplătit în chip nedeplin, până la judecata universală, pentru faptele săvârșite până atunci și fiindcă cu toții suntem păcătoși (IIoan 1,8), avem nevoie de sprijinul duhovnicesc și rugăciunile celorlalți creștini, pentru a putea căpăta un răspuns pozitiv din partea Judecătorului (Mat.25,34). Deci, rugăciunea stăruitoare a dreptului, poate face multe, poate aduce mila Dumnezeului lui Avraam, a lui Iacov și Isaac (Mat. 8,11), către cei aflații în situații de incertitudine din cauza păcatului  și știind că ,, Bun este Domnul cu cei ce se încred în El, pentru omul care Îl caută”(Plângeri 3,25), îndrăznim cu predilecție, în această zi, a ruga pe Dumnezeul să-i slobozească de suferință pe cei adormiți în nădejdea învierii.

    Cartea a doua către Macabei, arătând temeiul rugăciunii pentru morți, ne zice,  ,,Că de n-ar fi avut nădejde că v-or învia cei care mai înainte au căzut, deșert și de râs lucru ar fi a se ruga pentru cei morți”(IIMac. 12,44), deci mărturisind prin articolul 11 al Crezului: ,,Aștept învierea morților”, noi credincioșii creștin-ortodocși voim a face auzit, în întreaga noastră ființă, glasul Fiului lui Dumnezeu (Ioan 5,25), glas care dorim a se actualiza și în ființa celor adormiți.

    Făcând rugăciune pentru cei adormiți, facem de fapt, un act al milosteniei sufletești, arătând în chip pedagogic celor din jur că este folositor celor repausați și îi dericționăm a ne urma fapta virtuasă izvorâtă din dragoste creștinească.

    În acest context, fiind îndemnați stăruitor de Marele Pavel care zice; ,,Vă îndemn, deci, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, făgăduințe, mulțumiri pentru toți oamenii”(ITim. 2,1), căpătăm îndrăznire a face acest lucru, plăcut lui Dumnezeu, și pentru sufletele celor morți trupește, dar care, așa cum spune Fericitul Augustin: ,,Sufletele credincioșilor care au murit nu sunt despărțite de Biserică… ele sunt mădulare a lui Hristos”.

    Să stăruim în rugăciune și fapte de milostenie atât pentru noi, cât și pentru cei repausați ,,căci vine noaptea când nimeni nu poate să lucreze”(Ioan 9,4).

    Dumnezeu să-i odihnească cu sfinții…

Preot Rustic Grecu, paroh al bisericii cu hramul «Adormirea Maicii Domnului», s. Hrușevo, raionul Criuleni

Comentariile la articol