Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Revin sfintele biserici la frumusețea cea dintîi – s. Coșernița, r-l Criuleni

1

Biserica cu hramul ”Sfinții Întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie” din s. Coșernița, r. Criuleni a avut de suferit aceeași soartă la fel ca majoritatea bisericilor din perioada sovietică.

În anul 1957 lăcașul a fost închis de puterea comunistă. Interiorul bisericii, precum și exteriorul, au fost folosite de colhoz în diferite scopuri. La început sfânta biserică a slujit colhozului ca depozit de cereale. După câțiva ani a fost transformată în magazin, dar dat fiind faptul, că nu era Casă de Cultură în localitate, au primit indicații de la Secția Raională de Cultură să prefacă magazinul ”Biserica” în ,,casă de cultură”. Astfel, până în prezent, pe pereții exteriori ai bisericii pot fi citite inscripții, marcând data, luna și anul plecării flăcăilor în armată, pentru că erau petrecuți cu muzică de la ,,casa de cultură”. Clădirea bisericii a fost utilizată de către Secția Raională de Cultură până în anul 1997, când a fost redeschisă.

Până în anul 2006, când am fost numit în funcția de paroh al acestei biserici, aici au slujit mai mulți preoți, iar fiecare, la rândul său, și-a suflecat mâinicile și a participat la lucrările de renovare, pentru că biserica nu mai avea nici clopotniță, nici clopote, turnul cel mare a fost dărâmat, în locul acestuia au fost amplasate plăci mari din beton-armat, geamurile au fost stricate, ușile lipseau, iar în mijlocul bisericii creșteau salcâmi. Însă cu sârguința creștinilor, a preoților și cu ajutorul bunului Dumnezeu, încet, dar cu pași siguri, mergem mai departe spre a duce lucrările de renovare până la un bun sfârșit.

De la bun început au contribuit considerabil dnii Cazacu Alexandru, agent economic și Tipa Teodor, Primarul localității. Așadar, au fost ridicate clopotnița și turnurile, apoi au fost montate crucile. Au fost schimbate ferestrele și ușile, s-a construit cafastrul și multe altele.

În anul 2009 am dat jos tencuiala de pe pereții interiori și cu susținerea financiară a dlui Cazacu Alexandru am tencuit tot interiorul bisericii. Ulterior au fost executate toate lucrările pentru a pregăti pereții pentru a fi pictați.

Din bunătatea lui Dumnezeu către noi, sau din fericire, a trimis Domnul un creștin din or. Chișinău, ale cărui rădăcini familiare se trag din s. Coșernița, care a binevoit împreună cu rudele sale să achite costul picturii în interiorul Sfântului Altar. Acești binefăcători sunt frații Bordean Victor cu soția sa Ilinca și Bordean Vladimir, împreună cu mama lor Nadejda. Această bucurie desigur că am împartășit-o cu enoriașii mei și i-am îndemnat să se roage pentru ei, ca multmilostivulul Dumnezeu să le întoarcă cheltuiala și bunătatea care au făcut-o pentru sfânta noastră biserică și nu numai atât, dar să ne dea un pictor bun și iscusit. Și ce credeți? A treia zi a venit un bărbat necunoscut de mine, să se mărturisească și să se împărtășească. S-a prezentat și mi-a spus cu ce se ocupă, și iarăși am văzut, și m-am încrezut că bunul Dumnezeu ne ascultă rugăciunile, mai ales cele făcute în comun. Am aflat că acest necunoscut este Victor Musteață, pictor și restaurator bisericesc. După absolvirea studiilor în România, a primit binecuvântare de a începe lucrări în domeniul respectiv de la regretatul Preafericitul Patriarh Teoctist. Actualmente este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și este autorizat de către Mitropolia Moldovei pentru a efectua lucrări de reparație, pictură și restaurare a bisericilor. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de un specialist bun. Așa, precum am spus, că bunul Dumnezeu ne ascultă rugăciunile, ctitorii lucrărilor de pictură sunt dispuși să continue sponsorizarea lucrărilor de pictură, avansând din altar în interiorul bisericii.

Nu în zadar Mântuitorul ne învață în Sfânta Scriptură prin cuvintele: ”Cereți și vi se va da, bateți și vi se va deschide, căutați și veți afla”. Noi cerem de la Dumnezeu cu credință, prin rugăciunile tuturor creștinilor din parohie, având ca mijlocitori pe toți sfinții, iar bunul Dumnezeu cunoscând greutățile și nevoile fiecăruia îndeplinește dorințele și cererile noastre.

Așa să ne învrednicească și să ne ajute Dumnezeu!

 

                                                   Preotul Paroh al bisericii cu hramul

                                 ”Sfinții Întocmai cu Apostolii Chiril și Metodie”

                                                             Protoiereu Ioan Burlacu

Comentariile la articol