Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Sfânta Taină a Mărturisirii

spovedanie

Deoarece nu există nici un om care să fie viu și să nu greșească, Mântuitorul, în vederea iertării păcatelor săvârșite de oameni după Botez, a instituit Taina Pocăinței, prin cuvintele adresate Apostolilor: ,,Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer” (Mat.18,18).

Pocăința este Taina prin care creștinul, pocăindu-se de păcatele săvârșite și mărturisindu-le înaintea duhovnicului, primește de la Dumnezeu, prin dezlegarea dată de preot, iertarea păcatelor, fiind reașezat în starea harică din care căzuse din cauza lor.

Pentru ca credinciosul, pretendent de a primi această Taină, să se poată împărtăși de toate efectele ce discind din ea trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să facă o mărturisire sinceră și completă la un preot ortodox.
2. Hotărârea de a nu mai păcătui trebuie să o pună în practică, astfel ca de la o mărturisire la alta să se constate îndreptarea acestuia și să se vadă o stăruință din partea lui în a se dezbrăca de păcatele făcute mai înainte.
3. Să aibă convingerea că mila și bunătatea lui Dumnezeu sunt atât de mari, încât ele pot ierta orice păcate, dacă cel ce le-a săvârșit arată căință adevărată.
4. Să-și împlinească epitimia sau canonul rânduit de duhovnic.

Întrunind aceste condiții, credinciosul, urmează să se împărtășească și din efectele pocăinței, care îi v-or ajuta la edificarea sufletească:
1. Primul efect și cel mai important este iertarea păcatelor celor ce s-au pocăit și reașezarea harică din care căzuse omul.
2. Al doilea efect este că atunci când cel ce-și mărturisește păcatele în convingerea că acestea, prin dezlegarea preotului, i-au fost iertate, simte o ușurare sufletească.
Mântuirea subiectivă se poate căpăta prin osârdia celui ce are o credință lucrătoare prin iubire, și prin mărturisirea păcatelor căci: „ Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept să ne ierte păcatele și să ne curățească de toată nedreptatea” (IIoan 1,9).
Astfel, primind dezlegarea păcatelor, prin Taina Mărturisirii, ne pregătim de cel mai important – primirea Cinstului Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Preot Rustic Grecu, paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din com. Hrușevo, r-l Criuleni

Comentariile la articol