Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Sfântul Mucenic Trifon, mijlocitor pentru hrușoveni

IMG_20150214_083039

,,Până la tăiere și la ardere, până la vărsarea sângelui și până la moarte, în chip desăvârșit te-ai luptat stând împotriva păcatului, mucenice a lui Hristos” (Mineu ).

    Deja, al treilea an consecutiv, la data de 14 februarie, în biserica din com. Hrușova, obișnuim a înălța rugi solitoare către Sf. Muc.Trifon, căruia îi facem pomenire în această zi. Dragostea creștinească, izvorâtă din adâncul sufletului, față de acest sfânt, s-a născut în sufletele noastre din admirația față de sfârșitul mucenicesc, pe care l-a suferit sfântul, dar și pentru faptul, că el ne-a lăsat rugăciuni adresate lui Dumnezeu, pentru alungarea jivinelor ce strică holdele.

    Acesta, a locuit în satul Lampsac, din Frigia, în vremea domniei lui Gordian, sfârșitul sec. 3. Fiind foarte tânăr, păștea gâștele, și  aflându-se mereu în rugăciune, a ajuns la o deosebită stare de curățenie sufletească, încât cu putere mare făcea minuni multe. În perioada vieții lui Trifon, pe înteg teritoriul Imperiului Roman, cultul  împăratului și venerarea idolilor era în vogă, și aflându-se de credința lui, acesta a fost supus la nenumărate cazne în cetatea Niceea, în urma cărora și-a dat duhul în mâinile Dumnezeului Celui Viu.

    Rugându-ne Ziditorului, și prin mijlocirea Sfântului Trifon, săvârșim sfințirea cea mică a apei, iar apoi chemăm ajutorul Sfântului Mucenic care prin rugile sale poruncește fiarelor sălbatice, gâzelor, rozătoarelor, ca ,,să nu stricați via, nici holda, nici grădina, nici pomii și nici legumele robilor lui Dumnezeu”(Mineu). Puterea nestrămutată a duhovniciei, încrustată în cuvintele arzătoare ale rugăciunii,  vine a aduce la ascultare toate făpturile, menite a sluji omului, în care ele ar trebui să zărescă chipul lui Dumnezeu, căci el, omul, ,,fiind chipul și mărirea lui Dumnezeu”(ICor. 11,7),  în urma săvârșirii păcatului strămoșesc, a  știrbit acel chip.

    Rugăciunea Sfântului Trifon, pune deci, în recunoașterea chipului, fiarele afectate și ele de manifestările simulacre ale păcatului strămoșesc, statornicind ideia că omul, purtător al chipului dumnezeesc, este de fapt cel către care ar trebui să manifeste ascultare.

    Pentru, a lupta împotriva uneltirilor diavolești, care se manifestă în chip activ și prin ființele necuvântătoare, și știind că ,,Acela (diavolul) dintru început a fost ucigător de oameni” (Ioan 8,44), chemăm în ajutor pe Dumnezeu ca să reverse asupra apei harul Său sfințitor, și prin această lucrare divină să renască zidirea Sa cea căzută.

    Sfinte Mucenice Trifone, ajută și nouă a restabili chipul  dumnezeesc, pierdut de noi păcătoșii. Amin.

Preot Rustic Grecu, paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului, s. Hrușevo, r.Criuleni

Comentariile la articol