𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐒𝐚𝐝𝐨𝐯𝐚: „𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 – 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐭𝐚̆𝐦𝐚̆𝐝𝐮𝐢𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐟𝐥𝐞𝐭𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐭𝐫𝐮𝐩𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆” 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐦𝐚𝐠𝐢𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐁𝐨𝐥𝐧𝐚𝐯𝐢𝐥𝐨𝐫
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințiților Părinți Petru, Mitropolitul Basarabiei, și Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sadova, raionul Călărași, a găzduit marți, 5 noiembrie 2024, conferința anuală dedicată rolului Bisericii ca spațiu de vindecare sufletească și trupească. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Anului Omagial al Pastorației și Îngrijirii Bolnavilor și al Anului Comemorativ al Tuturor Sfinților Tămăduitori fără de Argint, implicânt clerici din trei protopopiate, atât din Republica Moldova, cât și din România.
Conferința a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatele Călărași, Dubăsari și Criuleni, înfrățite cu Protopopiatul Iași I, s-au reunit în rugăciune. Sfânta Liturghie a fost condusă de părintele protopop Florin Călugăru de la Iași I, alături de care au slujit părintele protopop Valeriu Enachi din Călărași, părintele protopop Teodor Pelin din Dubăsari și Criuleni, părintele consilier Constantin Olariu, secretar eparhial, părintele consilier Maxim Melinte, părintele inspector Nicolae Dorneanu, părintele Toma Grădinaciuc, fostul protopop de Iași I, și alți preoți din protopopiatele înfrățite.
După oficierea Sfintei Liturghii, părintele protopop Valeriu Enachi, gazda evenimentului, a deschis conferința cu tema „Biserica – spațiu de tămăduire sufletească și trupească”, subliniind importanța pastorației și a slujirii Bisericii în lucrarea de vindecare. Printre vorbitori s-au numărat părintele Vasilii Bistrițkii, paroh al comunei Săseni, părintele protopop Teodor Pelin și părintele Constantin Ulman, parohul bisericii „Sfântul Ilie” din Soloneț, județul Iași.
Părintele Constantin Ulman a adresat un îndemn deosebit către cei prezenți, subliniind cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care descrie Biserica drept „farmacie duhovnicească”, unde cei răniți de încercările vieții pot găsi leacul tămăduitor. În discursul său, părintele Ulman a spus: „Pentru vindecarea și mântuirea noastră sufletească și trupească este nevoie de credință, stăruință în rugăciune și de iubire milostivă față de semeni. Pocăința este reînnoirea harului primit la Botez, iar prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului primim vindecare și pregătire pentru viața de veci.”
Un moment special al conferinței a fost oferirea unei Distincții de Vrednicie mitropolitane părintelui Toma Grădinaciuc, fost protopop al Protopopiatului Iași I, din partea Mitropolitului Basarabiei, în semn de apreciere pentru contribuția sa deosebită la consolidarea legăturilor frățești dintre protopopiatele Călărași și Iași I, o colaborare ce continuă să aducă roade în plan pastoral și misionar.
La finalul conferinței, participanții au fost martorii unui moment de unitate, prin semnarea unui act de înfrățire între Parohia „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv” din Călărași și Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” din Soloneț, județul Iași. Semnat de preoții Vasile Negru și Constantin Ulman, acest act de înfrățire întărește prietenia dintre cele două comunități și pune bazele unei colaborări rodnice pentru sprijinirea credincioșilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Conferința de la Sadova s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire și o promisiune reînnoită de a continua lucrarea Bisericii Ortodoxe Române ca spațiu de vindecare și iubire, chemându-i pe toți cei în suferință să-și găsească tămăduirea și alinarea în lumina lui Hristos.
Sursa: http://www.doxa.md