Arhistrategul Mihail – ocrotitorul dubăsărenilor
Praznicul închinat Sfinților Voievozi este cu totul aparte pentru credincioșii din satul Dubăsarii Vechi. Localnicii și-au serbat hramul sfântului locaș, prilej cu care alai de slujitori și credincioși s-au adunat la o rugăciune comună.
”Biserica mereu a fost, în primul rând, cea de suflete. Astfel, bucuria praznicului este atunci când sătenii își serbează hramul începând cu o rugăciune comună. Când ne unim în rugăciune de obște altfel e duhul și atmosfera slujbei. Îmbucurător este faptul că oamenii devin tot mai conștienți de faptul că rugăciunea nu este un act artificial, ci reprezintă o necesitate lăuntrică. Deci oamenii din satul nostru se dezmorțesc din acea hibernare atee și de la mic la mare devin tot mai atașați de cele sfinte și dumnezeiești. Evident, este un proces care nu se întâmplă peste noapte, căci fiecare vine la Hristos la ceasul său. De-a dreptul încetul se face oțetul. Și la Dubăsari încercăm să avem răbdare și îngăduială cu cei care merg pe calea credinței, slava Domnului că merg.” – ne mărturisește părintele paroh Teodor Pelin.
La hram au fost și oaspeți de onoare, care vin la Dubăsari nu atât în calitate de demnitari, ci dintr-o chemare lăuntrică. Astfel, la eveniment au fost prezenți dl Iurie Leancă, prim-ministru al RM, dl Vitalie Rotaru, președintele raionului Criuleni, dl Alexei Armaș, comisar al Comisariatului de Poliție Criuleni, administrația publică locală în funte cu dl Gheorghe Lungu, primarul satului, oameni de artă și notorietăți din republică.
În timpul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru pacea și bunăstarea localnicilor, precum și mulțumiri pentru un an rodnic și cu Doamne ajută.
La final s-a făcut înconjurul bisericii, citindu-se din evaghelie și a urmat o agapă frățească pentru cei prezenți.