Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» în s. Slobozia-Dușca, r-l Criuleni

DSCF5193

Ediția a IX-a a festivalului ortodox dedicat Sf. Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, organizat de Secția Cultură Criuleni în parteneriat cu protopopiatul de Criuleni și Dubăsari, a avut loc  pe data de 14 iulie, duminică,  fiind găzduit în s. Slobozia-Dușca.         

     După oficierea Acatistului sfântului și a Sf. Liturghii în biserica cu hramul «Sf. Cuv. Parascheva» din localitate, oaspeții și enoriașii au plecat la Casa de Cultură din vecinătate. Aici meșterii noștri au amenajat,  în curte și hol, diferite expoziții de artă populară și artizanat,  iar orchestra de fanfară vesel chema lumea la sărbătoare.

    Festivalul a demarat cu piesa «Ridică-te, Stăpâne!» interpretată de grupul vocal al Centrului Raional de Cultură și Tineret «Grigore Sîrbu». Sub sunetele buciumelor în scenă a ieșit, actorul teatrului M. Eminescu din or. Chișinău, dl Nicolae Darie, în rolul lui Sf. Ștefan cel Mare. Mai târziu cu un cuvânt  de felicitare, cu ocazia sărbătorii, s-a adresat publicului dl Vitalie Rotaru, președintele raionului Criuleni.  În scenă au evoluat peste 20 de ansambluri vocale, de muzică și dans, coruri bisericești și formații folclorice, care ne-au surprins prin diversitatea pieselor interpretate,  coloritul  vestimentar și profesionalism.

    A urmat înmânarea diplomelor de participare și trofeelor festivalului. Din partea protopopiatului au fost cadonate icoane cu chipul mărețului Voievod și CD-uri cu cântece patriotice. Din partea Mitropoliei Moldovei  a vorbit despre importanța sărbătorii părintele Nicolae Ciobanu, consilier cultural. Părintele  Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, a mulțumit călduros  tuturor participanților și în mod deosebit organizatorilor festivalului, dnei Valentina Bobeico, șefa secției Cultură Criuleni și dlui Serghei Istrati, primarul s. Slobozia-Dușca.

    Festivalul s-a încheiat cu tradiționalul cântec «Сând a fost să moară Ștefan…» interpretat cu glas mare, ridicați în picioare, de toată sala.

    Toți participanții  după evoluare au fost invitați la masă, iar pentru oaspeții de onoare în incinta primăriei a fost organizată o aleasă agapă frățească.

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață