«Hristos a înviat!» pentru satul unde a renăscut «Scrânciobul pascal»!
Tradiționalul festival ortodox «Hristos a înviat!», astăzi în ediția a XVII-a, este organizat anual de către Secția Cultură și Turism al Consiliului Raional Criuleni în parteneriat cu Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari. Sărbătoarea Învierii Domnului a adunat numeroși participanți, care au fost premiați cu diplome, suvenire, coșuri pascale oferite de Secția Cultură și Turism Criuleni. Anul acesta s-a desfășurat la Izbiște în colaborare cu Primăria Izbiște, în paralel cu festivalul local „Scrânciobul pascal” ed.IV-a.
Obiectivele festivalului:
-promovarea tradițiilor și obiceiurilor ortodoxe pascale;
-evoluarea colectivelor artistice cu un bogat repertoriu pascal;
-consolidarea societății și a colectivelor folclorice din raion;
-completarea fondului de folclor al instituțiilor de cultură și colectivelor artistice.
Cuvânt de salut au avut oaspeții de onoare și gazdele festivalului: dl Iurie Andriuță – Președintele raionului Criuleni; părintele Teodor Pelin – Protopop al raionelor Criuleni și Dubăsari, dna Dicusari Diana – director general al Centrului Național de conservare și promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial; părintele Nicolae Ciobanu – Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei, preot paroh s.Cruglic; dna Valentina Bobeico – șef secție Cultură și Turism Criuleni ș.a.
Gazdele festivalului dl Ion Plămădeală, Primarul s.Izbiște a mulțumit oaspeților pentru prezență menționând că sunt bineveniți întotdeauna să ne bucure cu cântece pascale și să ne viziteze pitoreasca localitate. Desigur dl Primar a ținut să mulțumească și locuitorii satului, care sunt un public foarte activ, iar festivalul este organizat pentru ei.
Preotul paroh al bisericii «Sf. M. Mc. Dumitru» din s.Izbiște părintele Victor Gangan a relatat despre istoria, apariția festivalului local la Izbiște și semnificația sărbătorilor pascale.
Au evoluat colective folclorice din raionul Criuleni: formația foclorică „Mugurașii” s.Cruglic, conducător artistic Andrei Ciorba; formația foclorică „Busuioc” s.Răculești, conducător artistic Alexei Racu; formația foclorică „Răzeșii” s.Mașcăuți, conducător artistic Veronica Manei; formația foclorică „Șezătoarea” or.Criuleni, conducător artistic Elena Sclifos; formația foclorică „Mărgătitare” s.Corjova, conducător artistic Nistrean Violeta; formația foclorică „Codrenii” s.Stețcani, conducător artistic Spătaru Raisa; formația foclorică „Doina codrului” s.Râșcova, conducător artistic Ecaterina Sadovnic; formația foclorică „Doinițele” s.Ișnovăț, conducător artistic Iurie Blanaru; ansamblul folcloric „Dacii” s.Pașcani, conducător artistic Petru Lucașenco; ansamblul folcloric model „Băștinașii” s.Hârtopul Mare, conducător artistic Lidia Stavilă; corul Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, dirijor prot. Teodor Vrabie; corul bisericesc din Slobozia Dușca și desigur corul de la Izbiște „Anastasios”, dirijor Albu Galina.
Expozițiile meșterilor populari au fost prezentate de meșterii populari Sergiu și Mariana Galben(Criuleni) cu o expoziție de lucrări în biser; Maxim Alexeev și Bătrâncea Nicolae(Molovata Nouă) cu o expoziție de jucării cioplite în lemn; Anatolie Crețu(Hrușova) cu o expoziție de icoane cioplite în lemn; Natalia Cangea(Zolonceni) cu o expoziție de păpuși, măști, mărțișoare și suvenire de păpușoi și papură; Alexandra Culava(Onițcani) cu icoane și lucrări în biser, costume naționale; Victor Pelin cu o bogată expoziție de lucrări în lemn; Cazacu Lilia(Criuleni) cu expoziția de lucrări personale de picturi în ulei pe pânză; Lidia Ciobanu(Hârtopul Mare), cu o expoziție de icoane în biser ș.a. La eveniment au fost prezenți și meșteri locali: Rotaru Liuba(lucrări în biser), Veniamin Gangan(compoziții din semințe) și gospodinele locale cu copturi și coșuri pascale
Ca de obicei a avut loc și concursul desenelor pascale ale copiilor, iar cei mai talentați au primit diplome și cadouri din partea primarului Ion Plămădeală.
O veche legendă spune așa: cei care se vor da în scrânciob a doua zi de Paști, neapărat li se vor îndeplini dorințele. Izbiștenii deja al treilea an consecutiv se dau într-un scrânciob special amenajat în această zi și la alte sărbători. Și se vede că toți și-au pus speranța ca festivalul local „Scrânciobul pascal” să devină unul raional. Anul acesta visul s-a îndeplinit… Mai dați-vă în scrânciob dragi izbișteni: festivalul trebuie crescut până la național. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Hristos a înviat! Adevărat a înviat!
Alexandru Rusu, Șef Biblioteca Publică Izbiște Președinte AO „VOCE”