Instalarea unei plăci comemorative în amintirea celor deportați din satul Onițcani, raionul Criuleni
La 14 iunie anul 2014 în centrul satului Onițcani, raionul Criuleni în mod festiv a fost instalată o placă comemorativă în amintirea celor deportați în Siberii de gheață…
Actualmente s-au strecurat 65 de ani de la petrecerea acelor tragice evenimente (cel mai numeros val a avut loc în anul 1949), care ne aduc aminte încă o dată de una din numeroasele file istorice atât de sângeroase ale meleagurilor noastre cuprinse între râurile Prut și Nistru. În urma acestor represiuni politice, exercitate de regimul sovietic pe parcursul a 28 iunie 1940 – 5 martie 1953, au avut de suferit sute de mii de oameni nevinovați, iar circa 35 000 de locuitori ai Basarabiei au fost deportați. Această crimă istorică a lăsat urme adânci în sufletele românilor de atunci și tuturor urmașilor noștri.
Inițiativa aparține dlui Alexandru Popov și unor săteni, rudele cărora au avut de suferit, ideea a fost deasemeni susținută de Primărie. Festivitatea a fost moderată de dna Elena Iacob și elevii clasei a XII-a ai Liceului Teoretic Onițcani. La acțiune au luat parte dl Vitalie Rotaru, Președintele raionului Criuleni, dna Elena Frumosu, deputat în Parlamentul RM, dl Genadie Cazacu, consilier raional, dl Ghenadie Gore, consilier al președintelui raionului,părintele Prot. Mitr. Teodor Pelin, protopopul raioanelor Criuleni și Dubăsari, părintele Prot. Mitr. Ioan Turuta, parohul bisericii «Sf. Treime» din localitate, locuitorii satului Onițcani în frunte cu primarul dl Leonid Vozian, rudele celor deportați din sat ș.a.
La început în mod festiv a fost descoperită placa comemorativă, apoi a fost oficiată slujba unui Te-Deum pentru sănătatea acelor deportați, care s-au întors acasă și sunt vii până-n prezent, urmând o panihidă pentru odihna sufletelor celor răposați.
Despre acele timpuri triste ne-au vorbit dl Oleg Bulgac, profesor de istorie din sat, dna Mariana Țaranu, Doctor în istorie, profesoară la Academia de Transporturi, Informatică și Comunicații din mun. Chișinău, dl Leonid Grabovschi, deportat ș.a. La încheere au fost depuse flori.
Pentru toată lumea a fost organizată o aleasă agapă frățească.