Istoria bisericii cu hramul ,,Acoperemântul Maicii Domnului’’ din s.Drăsliceni,r-l Criuleni.
Istoria bisericii din Drăsliceni este legată de cea din Logăneşti. Cu aproximativ două sute de ani în urmă, în prima decadă a secolului al XIX-lea localitatea Drăslicenii era o mică otcină de răzeşi, formată doar din cinci gospodării şi care nu avea biserică. În acea vreme, însă, localitatea Logăneşti era formată din 53 de gospodării, avea o biserică din lemn în care slujeau doi preoţi, un cântăreţ (dascăl) şi doi pălămari. Hramul bisericii era în cinstea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, construită încă în secolul al XVIII-lea. Către 1840 era deja într-o stare avariată.
Pentru o mai bună ilustrare a situaţiei de atunci dăm în continuare citate din documentele de arhivă şi din anumite materiale publicate:
– „Biserica cu hramul în cinstea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Logăneşti a fost construită în 1845 din contribuţia boierului Fiodor Ivanovici Nedoba şi reconstruită în 1891 din jertfa enoriaşilor. Locaşul este din piatră, cu cloponiţă. În Drăsliceni biserica cu hramul în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă este aproape finisată, locaş nou din piatră, administrativ ataşat bisericii din Logăneşti. Prea Sfinţitul Iacob, episcop de Chişinău şi Hotin a vizitat parohia în 1898” – /30 aprilie 1919/.
– «Logăneşti cu biserica Sf. Arhanghel Mihail, zidită în anul 1845; sat alăturat Drăsliceni cu biserica Sf. Gheorghe, zidită la 1912, din piatră.» – /1922 an/.
– «Logăneşti, biserica cu hramul Sf. Arhanghel Mihail, zidită la 1845; din piatră de proprietarul general Teodor Nedov; sat alăturat Drăsliceni cu biserica Acoperemintul Maicii Domnului, zidită la 1922, din piatră.» – /1930 şi 1933 ani/.
Citind informaţiile de mai sus observăm anumite inexactităţi. Astfel, ctitorul bisericii din Logăneşti în publicaţiile româneşti din anii 1930 este indicat generalul Feodor Nedov, informaţie care trebuie considerată ca eronată, căci conform datelor din arhivă ctitor al bisericii în realitate a fost boierul local – Fiodor Nedoba (1770-1846). Despre el ştim că era originar din Serbia unde a participat la mişcarea de eliberare naţională de sub jugul otoman. Mişcarea a fost susţinută de Imperiul rus, dar nu a dat rezultate la moment, de aceea Fiodor Nedoba s-a refugiat la ruşi. A ocupat mai multe posturi înalte în sistemul judiciar din gubernia Basarabia, membru al Judecătoriei Supreme din Basarabia, preşedinte al judecătoriei civile. Rangul obţinut poate fi echivalat cu cel de general-maior.
O altă problemă complicată este legată de data corectă a finisării construcţiei bisericii din Drăsliceni, căci după unele date (din 1922) ea a fost construită în 1912 cu hramul “Sfântul Gheorghe”, iar după alte date mai târzii din anii 1930 – biserica a fost construită în 1922 şi târnosită cu hramul în cinstea “Acoperământului Maicii Domnului”.
Datele de arhivă mărturisesc că în primăvara 1919 construcţia bisericii era aproape finisată, dar totuşi mai era puţin de lucru. După toată probabilitatea la început s-a dat binecuvântarea ca hramul să fie în cinstea “Sfântului Gheorghe”, dar mai târziu, construcţia începută în 1912 s-a întins zece ani, până în 1922, deja sub administraţia românească biserica a fost târnosită cu hramul în cinstea “Acoperământului Maicii Domnului”.
Din alte izvoare arhivistice aflăm că Secţia construcţii a Aparatului administrativ al Guberniei Basarabia la şedinţa din 9 februarie 1912, protocolul nr. 18 a aprobat proiectul bisericii din Drăsliceni. Această informaţie confirmă părerea expusă mai sus, căci ca regulă construcţiile de biserici începeau imediat după aprobarea proiectului.
Deoarece satul Drăsliceni în decurs de mulţi ani a intrat în componenţa parohiei Logăneşti, cel puţin până în 1940, şi preoţii din Logăneşti au fost deci păstorii drăslicenenilor.
Primul preot despre care avem informaţii este preotul Ioan Feodorean, născut în 1845, fiu de preot, a absolvit Seminarul Duhovnicesc din Chişinău. La 12 decembrie 1869 a fost hirotonit în treapta de diacon, la 6 august 1870 a fost hirotonit în treapta de preot. A slujit în parohiile din satele: Hansca, Valzareşti, Alcedar, Vînător, Cobîlca. La 7 august 1886 a fost transferat la parohia Logăneşti. În aprilie 1893 a fost transferat în parohia satului Foleşti, plasa Orhei.
Un alt slujitor despre avem anumite date este preotul Vladimir Caminschii, s-a născut în 1872, din familie de clerici, a absolvit Seminarul Duhovnicesc din Chişinău în 1898. La 23 mai 1899 a fost hirotonit în treapta de diacon, la 23 mai 1899 a fost hirotonit în treapta de preot pe seama parohiei satului Cotiujenii Noi. La 22 septembrie 1908 a fost transferat în parohia satului Goiani, la 12 decembrie 1916 a fost transferat în Logăneşti. Soţia – Alexandra Hristoforovna, au avut zece copii.
Din perioada interbelică cunoaştem că la biserica din Drăsliceni a slujit preotul Gheorghe Drugut, s-a născut în 1894, la 7 august 1945 a fost numit la Drăsliceni în calitate de cântăreţ (dascăl), la 14 ianuarie 1946 a fost hirotonit în treapta de preot pe seama bisericii din Drăsliceni.
În anii 1960 la biserica din Drăsliceni a slujit preotul Iacob Zaharia,urmat din anul 1979 de preotul Vitalie Roșca. Din anul 2007 slujește preotul Dumitru Croitoru.