Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Monumentul memorial din Dubăsarii Vechi

     În interiorul curţii, la câţiva metri spre răsărit de absida altarului bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, se află un cavou, al familiei boiereşti Macri, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

    Cum reiese din testamentul (alcătuit în 1853) boierului Nicolae Macri, proprietarul moşiei s. Dubăsarii Vechi, el avea, împreună cu soţia sa Maria, cinci copii: trei fii -Xenofont(† 1 octombrie 1864, avea 25 ani), Leonid(† 21 iulie 1863, avea 22 ani) şi Nicolae(† 31 august 1878, avea 27 ani) şi două fiice – Lemoniţa(† 6 noiembrie 1882, avea 35 ani)  şi Ileta(† 1937). Fiicele care la maturitate purtau numele Limonia (Melania) şi Elena s-au măritat respectiv cu Nicolae Donici (nu cunoaștem nimic, se presupune că s-a sinucis) şi Leon Lâsacovski(† 2 iunie 1915, avea 72 ani).

    În familia lui Nicolae şi Limoniei s-a născut un fiu, care a fost numit după prenumele tatălui. Acesta este renumitul învăţat astro-fizic Nicolae Donici(†1960), înfiat şi educat de către mătuşa sa, Elena Macri-Lâsacovski. În acest fel, ctitorul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, boierul Nicolae Macri îi este bunic pe linie maternă.

    Nu este o noutate că vestitului arhitect A. I. Bernardazzi (1831-1907†) a proiectat cu succes şi în domeniul arhitecturii edificii de dimensiuni mici: pavilioane, havuzuri, foișoare etc. De asemenea, el a proiectat monumente memoriale în Chişinău (Cimitirul central de pe str. Armenească) şi Odesa.

   CAVOUL (2) Una din lucrările lui A. Bernardazzi este şi puţin cunoscutul monument memorial – cavoul din Dubăsarii Vechi, executat în tradiţia stilului arhitectural clasic, cu elemente antice. Despre acest fapt ne vorbeşte inscripţia cioplită: „Arh. A. Bernardazzi”.

    După toată probabilitatea, monumentul a fost comandat de Elena Macri după decesul timpuriu al surorii sale Limonia (6 noiembrie 1882). În perioada din noiembrie 1882 până la începutul lunii iunie 1883 monumentul a fost proiectat de către arhitectul A. Bernardazzi şi executat din marmură de către meşterul A. Tuzini din Odesa.

    Faptul că Limonia Donici a fost înmormântată în acest cavou după şapte luni de la deces ne este confirmat de datele arhivistice.

    La 2 iunie 1883 gubernatorul Basarabiei M. Koniar a permis Elenei Macri „să transporte în satul Dubăsarii Vechi, plasa Bender, pentru a fi înhumat, trupul neînmormântat în anul trecut al surorii sale Limonia Nicolaevna Donici, născută Macri, care se află în cavoul lui Purişchevici din Cimitirul chişinăuian, în două sicrie de aramă, închise ermetic şi îmbrăcate cu lemn…”, despre care fapt a fost informat Consistoriul.

    Din spusele enoriașilor în anii 1960-1961 cavoul a fost oribil profanat de ateii comuniști, interiorul cavoului (amenajat de o rară frumusețe) cu trupurile îmbălzămate a fost incencendiat, iar rămășițele  lăsate în voia soartei până în anii 90.

     În vara anului 2022, cu străduința părintelui Teodor Pelin, cavoul a fost complet dezasanblat și restaurat printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implimentat de Programul Națiunelor Unite pentru Dezvoltare”.

În data de 21 noiembrie 2023 cavoul familial Macri-Donici a fost resfințit de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață