Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Parohia «Sf. M. Mc. Dumitru» din s. Izbiște renaște istoria!

  1

     Un popor fără istorie e ca un om fără memorie…
    A devenit o tradiție la izbișteni să-și sărbătorească ziua satului natal în fiece an…. A devenit o tradiție la izbișteni să-și iubească satul… A devenit o tradiție la izbișteni să se mândrească că s-au născut aici și să organizeze expoziții ce definesc bogăția spirituală, dar și materială a pitorescului meleag…
        Printre expozițiile colectivelor, cu tematică diferită, s-a regăsit și expoziția istorică „Vatra strămoșească” prezentată de parohia «Sf. M. Mc. Dumitru» din s. Izbiște. Expoziția a cuprins mai multe vestigii strămoșești din diverse perioade de dezvoltare a localității. În discursul rostit în fața consătenilor, parohul bisericii, părintele Victor Gangan, a făcut o mică excursie prin istoria localității, enumărând cele mai importante evenimente. Părintele paroh a amintit consătenilor că a fost pusă baza unui muzeu de etnografie a localității, iar toate aceste vestigii sunt viitoarele exponate ale muzeului.
În expoziție s-au regăsit cărți vechi încă din sec XIX, ce făceau parte din biblioteca parohială, monede din sec. XIX, dovadă a comerțului din acea perioadă; cărți din biblioteca bisericii datând de la sfârțitul sec. XIX, fotografii și săbii ale ostașilor originari din Izbiște ce au participat la războiul ruso-japonez din anii 1904 cît și în anii primului război mondial; pistoale germane găsite pe moșia satului – dovadă a luptelor din timpul războilui doi mondial. Desigur au fost expuse și unelte de muncă ale izbiștenilor: furci de tors, fer de călcat, suveici, furci din lemn pentru fân, pieptene de scărmănat lâna, covată din lemn, mobilier vechi etc. Tot aici s-au regăsit și obiecte din viața de zi cu zi a izbiștenilor: samovar pentru ceai, oglinzi vechi, icoane, ulcioare veci, unul din primele aparate foto și multe altele.
Amintim că lucrul la muzeu s-a început la inițiativa părintelui Victor Gangan, încă din anul 2013. Din donațiile făcute de sătenii, care nu au rămas indiferenți la chemarea parohului satului, s-a început reparația capitală a edificiului: tencuiala veche a fost dată jos până la piatră, podeaua scoasă, podul refăcut și întărit. Fecent s-a finisat și încleierea teracotei pe podea, vopsirea tavanului. Iar toate aceste obiecte istorice din expoziție, preotul le colectează de la săteni deja de un deceniu, de când a apărut ideia organizării unui muzeu a localității.
Primii care și-au expus părerea despre viitorul local al muzeului au fost Președintele raionului Criuleni, dl Iurie Andriuță, împreună cu Primarul de Slobozia-Dușca – dl Sergiu Istrati, ambii fiind oaspeți de onoare a săbătorii, de asemenea consătenii împreună cu reprezentanții diasporei locale. Mai este de lucru la coridorul de la intrare, exteriorul clădirii, ușa de la intrare, scările, cât și amenajarea teritoriului adiacent muzelui. Este de menționat că muzeul și biblioteca publică se află în aceeași clădire, care pe vitor va fi un centru cultural important.
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Alexandru Rusu, director Biblioteca Publică Izbiște

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață