Sf. Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare omagiat la Criuleni
Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, duminică, în data de 9 iulie 2023, în piața centrală din or. Criuleni, s-a desfășurat ediția a XIX-ea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare».
Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură și Turism Criuleni și a demarat cu o procesiune de la Centrul Raional de Cultură și Tineret ”Grigore Sîrbu” spre monumentul Domnitorului din Piața Centrală. Aici a fost oficiat un Te-Deum de pace de către preoții din circumscripție în frunte cu PC părinte protopop prot. mitr. Teodor Pelin, urmat de o depunere de flori.
Sărbătoarea a fost deschisă de Dna Elena Frumosu, Șefa Secției Cultură și Turism Criuleni. În continuare au luat cuvântul dl Nicolae Gratii, Președintele r. Criuleni, dl. Mihail Sclifos, Primarul or. Criuleni și dl Andrei Batereanu, Președintele AO ”Ștefan cel Mare și Sfânt”. PC părinte protopop Teodor Pelin a dat citirii unui extras din Tomos-ul Patriarhal și Sinodal de canonizare a Voievodului. Cu un mesaj din partea ÎPS Mitropolit Vladimir a venit PC părinte prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldovei.
În rolul mărețului Voievod în scenă a evoluat dl Nicolae Darie, actor al Teatrului ”Mihai Eminescu” din or. Chișinău, Artist Emerit al Republicii Moldova și Artist al Poporului. În semn de recunoștință pentru susținerea acestui festival ortodox pe parcursul a multor ani dl Nicolae Darie a fost decorat de către dl Andrei Batereanu cu insigna ”Ștefan cel Mare și Sfânt” gr.I.
În scenă au evoluat corul preoțesc al Protopopiatului, Dirijor prot. Teodor Vrabie și 16 ansambluri folclorice din circuscripție, care ne-au surprins plăcut cu diversitatea pieselor interpretate și coloritul vestimentar.
Gospodinele din localitățile raoinului Criuleni au organizat o expoziție a bucatelor de post, iar meșterii populari au venit cu diferite lucrări tradiționale.
Participanții au primit Diplome, cadouri și icoane. La final, toată lumea a cântat imnul tradițional «Când a fost să moară Ștefan…»
Pentru toți a fost pregătită o aleasă agapă frățească.
Mulțumim respectuos spectatorilor pentru prezență, organizatorilor acestui măreț festival ortodox, în mod deosebit PC părinte paroh prot. mitr. Vasile Pistrui, precum și tuturor celor implicați.
Sfinte Binecredinciosule Voievode Ștefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!