Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Ziarul nostru
nika new
Calendarul postărilor
iunie 2018
L Ma Mi J V S D
« mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Arhiva
Meteo

PostHeaderIcon File din activitatea parohiei din s. Cimișeni, r-l Criuleni

1

Pe parcursul anului 2014 biserica satului Cimișeni, în frunte cu preotul paroh Ioan Solonaru, pe lângă slujbele săvârșite în duminici și la sărbători, a realizat un șir de activități în domeniile de reparație a bisericii și al asistenței sociale.

Biserica este aşezată pe loc şes, unde apele subterane se află la adâncimea de 0.5-1 m. Fundaţia bisericii este construită pe mortar de var, care permite absorbţia apelor subterane în pereți, iar umezeala lor contribuie la surparea fundaţiei și a tencuielei de pe ei. Problema în cauză a fost prezentată la Ministerul Culturii care, la rândul său, a trimis un grup de specialişti în frunte cu dl Eugen Bîzgu, arhitect, proiectant și resaurator, care ne-au făcut recomandările de restaurare.

Începerea lucrărilor de reparație și restaurare au fost binecuvântate de Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove. A fost elaborat proiectul pentru „Restaurarea şi consolidarea bisericii ortodoxe din s Cimişeni, Criuleni.”, aprobat la data de 05.12.2012 de Consiliul Naţional al Monumentelor de cultură de pe lângă Ministerul Culturii.
Pe parcurs au fost colectate resurse financiare de la săteni, și, așa a demarat prima etapă de reparație a bisericii – consolidarea fundației și construcția sistemului de evacuare a apelor subterane, la care au mai contribuit substanțial dnii Vitalie Rotaru, Președintele r-lui Criuleni, Vitalie Cotoman, Constantin Pungă, Vasile Cazac și alții.

Pe parcursul săpăprii șanțului în jurul bisericii a fost descoperit un izvor, care izvorăște de sub temelia bisericii, fapt care ne-a făcut să construim o fântână chiar lângă biserică.
În interior datorită dlui Luis Maria Juvinel a fost instalat sistemul de iluminare.
Domnii Ilie Jigan și Sergiu Decuseară au contribuit financiar pentru a fi schimbate crucile de pe clopotniță și turla bisericii.

Asfel în toamnă au fost parțial finisate lucrările de consolidare a fundației, dar reparația va continua și în perioada anului 2015.

Prin intermediul Misiunii Religioase ”Caritas Moldova”, în persoana Directorului Otilia Sîrbu, la solicitarea preotului paroh și a asistentului social, preotesei Valentina Solonaru, biserica a primit un lot de 800 kg haine iarnă-vară pentru femei, bărbați și copii, care au fost distribuite la familiile social vulnerabile.

Ca de obicei la sărbătoarea Nașterii Domnului, biserica a fost colindată de copii și maturi, care la rândul lor au primit cadouri și mulțumiri din partea preotului și a enoriașilor.

Aducem slavă și mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru grija care o poartă față de Biserica Sa, enoriași și oameni de bună credință, care contribuie la întreținerea, reparația și activitatea Bisericii noastre strămoșești !

Preot paroh prot. mitr. Ioan Solonaru

Comentariile la articol

Calendar Ortodox 2017
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Mitropolia.md
Moldova Ortodoxă
Editura Sf. Mina

CCIR
ccir
Moldova pentru viață
Resurse Ortodoxe
resurse1
free counters
?>