Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon File din activitatea parohiei din s. Cimișeni, r-l Criuleni

1

Pe parcursul anului 2014 biserica satului Cimișeni, în frunte cu preotul paroh Ioan Solonaru, pe lângă slujbele săvârșite în duminici și la sărbători, a realizat un șir de activități în domeniile de reparație a bisericii și al asistenței sociale.

Biserica este aşezată pe loc şes, unde apele subterane se află la adâncimea de 0.5-1 m. Fundaţia bisericii este construită pe mortar de var, care permite absorbţia apelor subterane în pereți, iar umezeala lor contribuie la surparea fundaţiei și a tencuielei de pe ei. Problema în cauză a fost prezentată la Ministerul Culturii care, la rândul său, a trimis un grup de specialişti în frunte cu dl Eugen Bîzgu, arhitect, proiectant și resaurator, care ne-au făcut recomandările de restaurare.

Începerea lucrărilor de reparație și restaurare au fost binecuvântate de Înalt Prea Sfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove. A fost elaborat proiectul pentru „Restaurarea şi consolidarea bisericii ortodoxe din s Cimişeni, Criuleni.”, aprobat la data de 05.12.2012 de Consiliul Naţional al Monumentelor de cultură de pe lângă Ministerul Culturii.
Pe parcurs au fost colectate resurse financiare de la săteni, și, așa a demarat prima etapă de reparație a bisericii – consolidarea fundației și construcția sistemului de evacuare a apelor subterane, la care au mai contribuit substanțial dnii Vitalie Rotaru, Președintele r-lui Criuleni, Vitalie Cotoman, Constantin Pungă, Vasile Cazac și alții.

Pe parcursul săpăprii șanțului în jurul bisericii a fost descoperit un izvor, care izvorăște de sub temelia bisericii, fapt care ne-a făcut să construim o fântână chiar lângă biserică.
În interior datorită dlui Luis Maria Juvinel a fost instalat sistemul de iluminare.
Domnii Ilie Jigan și Sergiu Decuseară au contribuit financiar pentru a fi schimbate crucile de pe clopotniță și turla bisericii.

Asfel în toamnă au fost parțial finisate lucrările de consolidare a fundației, dar reparația va continua și în perioada anului 2015.

Prin intermediul Misiunii Religioase ”Caritas Moldova”, în persoana Directorului Otilia Sîrbu, la solicitarea preotului paroh și a asistentului social, preotesei Valentina Solonaru, biserica a primit un lot de 800 kg haine iarnă-vară pentru femei, bărbați și copii, care au fost distribuite la familiile social vulnerabile.

Ca de obicei la sărbătoarea Nașterii Domnului, biserica a fost colindată de copii și maturi, care la rândul lor au primit cadouri și mulțumiri din partea preotului și a enoriașilor.

Aducem slavă și mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru grija care o poartă față de Biserica Sa, enoriași și oameni de bună credință, care contribuie la întreținerea, reparația și activitatea Bisericii noastre strămoșești !

Preot paroh prot. mitr. Ioan Solonaru

Comentariile la articol