Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă

       Miercuri, 27 martie 2024, s-au împlinit 106 ani de la reunificarea teritoriului istoric dintre Prut și Nistru cu Țara Mamă. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma „România Mare”. Cu acest prilej la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din comuna ieșeană Bârnova au avut loc mai multe evenimente.

Sărbătoarea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și cu Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei susținuți de un impunător sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul elevilor basarabeni ai Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Vasile cel Mare” din Iași dirijor Arhidiacon Prof. Mihai Ursache. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Atanasie de Bogdania a rostit un cuvânt de învățătură.

La rugăciune au luat parte numeroase persoane din România, Republica Moldova și de peste hotare. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, la eveniment au luat parte PC părinte Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, însoțit de părintele Ioan Solonaru, parohia Cimișeni, și părintele Ioan Gangan, parohia Miclești.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a felicitat pe militarii care au apărat teritoriul Basarabiei în primăvara anului 1992, în timpul conflictului din Transnistria. Cu această ocazie, trei militari prezenți la eveniment au primit din partea chiriarhului ordine și distincții de vrednicie.

Militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” au depus în numele reprezentanților oficialităților prezente coroane de flori la bustul semnatarului Unirii Ion C. Inculeț, aflat în curtea bisericii, urmând o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care au votat Unirea Basarabiei cu România.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Comentariile la articol