Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon A avut loc vizita Preafericitului Patriarh Chiril în Republica Moldova

2VAR_7630-1200

În perioada 7-9 septembrie 2013 a avut loc vizita Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril la Biserica Ortodoxă din Moldova, consacrată aniversării a 200 de ani de la fondarea mitropoliei Chişinăului şi Moldovei.

În componenţa delegaţiei oficiale, care îl însoţeşte pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, au intrat: mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; protoiereul Vsevolod Ceaplin, preşedintele Departamentului Sinodal pentru relaţiile între Biserică şi societate; V.R. Legoida, preşedintele Departamentului Sinodal informaţional; protoiereul Nicolai Balaşov, vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; secretarul DREB pentru relaţii interortodoxe protoiereul Igor Iakimciuk; ajutorul preşedintelui DREB protodiaconul Vladimir Nazarkin; şeful secretariatului personal al Preafericitului Patriarh, iereul M.G. Kuksov.

La 7 septembrie Întâistătătorul a sosit la Chişinău, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove Vladimir, ambasadorul FR în Moldova F.M. Muhametşin; clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Preafericitul Patriarh Chiril s-a întâlnit cu Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. De asemenea, în cadrul vizitei Patriarhul Chiril s-a întâlnit la reşedinţa de Stat din Chişinău cu liderul Partidului liberal-democrat al Moldovei Vlad Filat şi cu liderii iniţiativelor ortodoxe din Moldova.

În aceeaşi zi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a vizitat mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Căpriana din apropierea Chişinăului.

Preafericitul Patriarh Chiril a depus flori la monumentul domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare în or. Chişinău.

La 8 septembrie Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a condus slujirea Dumnezeieştii liturghii pe piaţa din faţa catedralei „Naşterea Domnului” din Chişinău.

Au avut loc întâlniri ale conducătorului Bisericii Ortodoxe Ruse cu prim-ministrul Moldovei Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldovei Igor Corman, precum şi cu preşedintele Partidului comuniştilor din Republica Moldova V.Voronin.

Conducerea Republicii Moldova a oferit o recepţie în onoarea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril.

Apoi Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a efectuat o vizită la Eparhia de Tiraspol. La catedrala „Naşterea Domnului” din or. Tiraspol Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a oficiat un scurt Te Deum în faţa icoanei venerate local a Maicii Domnului „Apărătoarea celor decedaţi – din Tiraspol”.

La 9 septembrie Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a vizitat mănăstirea în construcţie „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” în or. Tiraspol, unde a săvârşit sfinţirea crucilor, care vor fi instalate pe cupola catedralei din mănăstire, şi a icoanelor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Pe piaţa „A.V. Suvorov” în Tiraspol Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril s-a întâlnit cu locuitorii Transnistriei. A fost oficiat un Te Deum, apoi Întâistătătorul s-a adresat către transnistreni cu o predică. La întâlnire a asistat Preşedintele Transnistriei E.V. Şevciuk.

De asemenea, Întâistătătorul a vizitat mănăstirea Noul Neamţ „Înălţarea Domnului” în satul Chiţcani, în apropiere de Tiraspol şi biserica în cinstea sfântului Alexandru Nevski la Bender.

După revenirea la Chişinău, în aeroportul capitalei Moldovei Patriarhul Chiril a comunicat cu presa, apoi a plecat pe calea aerului la Moscova. Sanctitatea Sa a fost condus de mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove Vladimir, episcopatul şi clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova F.M. Muhametşin.

Serviciul de comunicare al DREB/Patriarchia.ru

Comentariile la articol