Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Activităţi din s. Cimișeni, r-l Criuleni

AJUTOARE pentru familiile social vulnerabile (2)

    Pe parcursul anilor din 1988 şi până-n prezent am petrecut diferite activităţi. Din anul 2003 conlucrăm cu Consiliul Mondial al Bisericilor, fiind prezenţi la majoritatea trainingurilor care s-au desfăşurat pe diferite teme. În anul 2005-2006 am realizat un proiect de „Asistenţă Socială şi Medicală la domiciliu” finanţat de Consiliul Mondial al Bisericilor, în calitate de coordonator este părintele paroh Ioan Solonaru.

De asistenţă socială şi medicală au beneficiat 45 de persoane în etate, care lunar primeau un colet de produse alimentare distribuit la domiciliu de voluntari. Asistenţa medicala a fost asigurată de două surori medicale.

În anul 2006 am solicitat ajutorul OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie) pentru dna Lidia Arnăut care este invalid şi are la întreţinere 3 copii minori, doi băieţi şi o fată, cel mai mare mergea în clasa a 7-ea, fata a 4-a şi cel mai mic în clasa a 3-a. Rămasă fără soţ din anul 2002, cu patru copii (unul s-a înecat la iaz când dna se afla la muncă) câştigindu-şi bucata de pâine lucrând cu ziua. Dar de vre-o 6 ani în urma unui insult a rămas paralizată de o parte a corpului, astfel neavând nici o sursă de venit, ca urmare a fost debranşată de la lumina electrică, casa se afla într-o stare deplorabilă şi era fără soba, fără gard la gradină. Au venit la dânsa nişte oameni de origine romă care vroiau să o ducă în Rusia la cerşit, acest lucru ne-a pus în gardă şi de aceia am solicitat ajutor de la OIM, care a venit cu un ajutor material în sumă de 50 000 (cincizeci mii) lei. Noi am contribuit cu munca la lucrarile de reparaţie. A fost reparată casa în interior şi exterior, s-a construit soba, s-a construit gardul pe o lungime de 250 m, a fost reconectată la lumina electrică şi i s-a prelucrat pământul de pe lîngă casă 0,70 ha. Lucrările au fost efectuate de preotul Ioan Solonaru împreuna cu fiul Marian şi fratele preotului Radu. Afară de ceia ce s-a făcut pentru casă, familia dată prin stăruinţa părintelui a primit lunar pe parcursul anilor 2006-2008 câte un pachet de produse alimentare. În anul 2007 la sărbătoarea Sfintelor Paşti copiii au primit haine şi încălţăminte noi. Vara cei mai mici, Elena şi Constantin, s-au odihnit 10 zile la tabăra pentru copii „Nistru” din Vadul lui Voda, la 1 septembrie copiii iarăşi au primit haine şi încălțăminte. În anul 2008, la sărbătoarea Sfintei Învieri, copiii iarăşi au primit haine şi încălţăminte.
Din 10 octombrie 2008 pe lânga biserică s-a deschis un Centru de informare pentru Prevenirea Traficului cu Fiinţe umane în raionul Criuleni, proiect susţinut de Consiliul Mondial al Bisericilor şi AO Ajutorul Creştin din Moldova, al cărui fondator este şi părintele Ioan Solonaru.

Data deschiderii oficiale şi a sfinţirii centrului a coincis cu hramul bisericii. Pe data de 3 iunie 2009, un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Criuleni şi Dubăsari protoiereul Teodor Pelin, alături de preotul paroh protoiereul Ioan Solonaru, îsoţiţi de mai mulţi credincioşi au săvârşit slujba de sfinţire a Centrului.
Până în prezent peste 560 copii au beneficiat de serviciile centrului. În jur de 180 preoţi au participat la seminarele organizate. În incinta centrului au fost vizionate mai multe filme pentru maturi şi copii, temele principale au fost prevenirea infecţiei HIV/SIDA, prevenirea tarficului cu fiinţe umane şi violenţa domestică şi diferite filme religioase. Actualmente în şcoală, ca şi în ceilalţi ani, se predă religia, manuale de religie are fiecare elev. Manualele au fost procurate din banii personali ai preotului. La sfârşit de an copiii întorc manualele, ca la începutul anului să primească altele noi.
Din luna noiembrie 2008, preotul Ioan Solonaru, susţinut de AO Ajutorul Creştin din Moldova şi protopopii raioanelor Criuleni şi Dubăsari, Teleneşti, Anenii Noi, Ştefan Vodă şi Hănceşti a organizat mai multe seminare cu preoţii şi persoane laice pe temele „Prevenirea infecţiei HIV/SIDA, prevenirea traficului cu fiinţe umane şi violenţei domestice” prin implicarea Bisericii. Seminare cu preotţii din raioanele Criuleni şi Dubăsari Seminar cu preotţii din raionul Teleneşti. Seminar cu preoţii din raionul Hînceşti.

Pe parcursul anilor 2005-2013 mai multe familii social-vulnerabile şi invalizi au primit ajutoare materiale: produse alimentare; igienice şi rechizite şcolare pentru copii.

În parteneriat cu Fundaţia FII în frunte cu dl Ştefan Matei au fost distribuite ajutoare umanitare familiilor social- vulnerabile din Criuleni şi oamenilor în etate din Cimişeni.

În incinta Centru de informare pentru Prevenirea Traficului cu fiinţe umane de pe lângă biserică permanent sânt organizate mese de binefacere pentru enoriaşi la care participă oameni din toate păturile sociale.

Cu ajutorul şi susţinerea Liceului Teoretic Cimişeni și a asistentei sociale dnei Valentina Solonaru au fost organizate diferite sărbători şi petreceri pentru oameni maturi şi copii. Au fost organizate seminare, pelerinaje şi odihnă cu copii şi militari.

Despre acivităţile noastre puteţi vedea mai multe fotografii în albumurile de pe „Facebook” – Ion Solonaru

Comentariile la articol