Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Agheasma Mare la biserica «Sf. M. Mc. Dumitru» din Izbiște

IMG_6882

    În ziua de Bobotează, la 19 ianuarie, după Sfânta Liturghie, conform tipicului bisericesc, părintele paroh al bisericii «Sf. M. Mc. Dumitru» prot. Victor Gangan a săvârșit slujba sfințirii Agheasmei Mari.

   Cuvântul agheasmă este de origine grecească (aghios) și înseamnă Sfințire. Agheasma este de două feluri: mică și mare. Cel mai des sfințită și folosită este agheasma mică, sau sfințirea mică a apei, care se numește sfeștanie. Agheasma Mare, adica apa sfințită de Bobotează, are, într-o măsură cu mult mai mare, putere sfințitoare si tămăduitoare, precum și daruri minunate. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot așa de proaspătă, de curata și placută la gust ca și când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas special, numit si agheasmătar, și e folosită de preot la numeroase slujbe.
Enoriașii satului Izbiște au luat cu ei acasă din apa sfințită pentru durerea de cap, la rânduiala de curațire a fântânilor, la binecuvantarea începerii semănăturilor, la binecuvântarea viilor si gradinilor ș.m.a.
Părintele Victor, a felicitat creștinii cu sărbătoarea, spunând că fiecare creștin sau fiecare casă trebuie să ia din Agheasma de la Boboteaza și să o păstreze într-un vas curat și la loc de cinste. Se gustă dintr-însa pe nemâncate și cu multă cuviință în zilele de ajunare și de post, sau în zilele de sărbători mari, și chiar în fiecare zi pe nemâncate. „Puteți stropi cu Agheasma cea Mare casa, curtea și grădina, vitele și chiar ogoarele și livezile voastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, puteți, de asemenea, să gustați din ea cu credință. Căci apa aceasta, având într-însa darul și puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, face multe minuni, însănătoșind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri și de primejdii. Dar toate acestea numai cu credință și prin credință.” – a menționat părintele paroh.
Cu ajutorul enoriașilor bisericii, a fost posibilă procurarea unui vas mare alimentar din inox, special pentru păstrarea Aghesmei. Acest vas va sta în pridvorul bisericii, ca creștinii să poată lua oricând apă sfințită. Așa cu Doamne ajute și cu credință toate sunt posibile și se înfăptuesc.

Alexandru Rusu, director Biblioteca Publică Izbiște

Comentariile la articol