Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Biserica «Acoperământul Maicii Domnului» din s.Marcăuți r.Dubăsari – 200 de ani de la târnosire

img_9166

   La 14 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la târnosire a fost resfințită biserica cu hramul «Acoperământul Maicii Domnului» din s.Marcăuți r.Dubăsari.

  După un șir de zile posomorâte cu ploi ciobănești, ziua de 14 octombrie, în care Biserica Ortodoxă serbează Acoperământul Maicii Domnului, a urmat a fi una cu mult soare și, în mod deosebit, cu multă căldură duhovnicească. O zi multașteptată pentru enoriașii s.Marcăuți. Astfel, biserica din localitate împlinește 200 de ani…

    Răsfoind file din istoria acestei biserici ne aducem cu evlavie aminte că la anul 1816 cu binecuvântarea Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului, starețul mănăstirii Curchi, arhimandritul Chiril tărnosește o nouă biserică din piatră în s.Marcăuți, com.Susleni, plasa Orhei. Pe parcursul a două secole această cetate duhovnicească luminează pe malul bătrânului și multpătimitului Nistru…

    Slujba de resfințire a sfântului locaș a fost oficiată de prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni, părintele paroh Valeriu Savciuc și preoții Emanuil Grigoriev și Andrei Prodan din vecinătate, care la fel au păstorit în această parohie. La fel au fost sfințite Sf. Prestol și noul iconostas. După slujba Sf. Liturghii și înconjurarea bisericii, s-a slujit un Te-Deum de sănătate. Au urmat sfințirea foișorului și bibliotecii parohiale.

    În cuvântarea Sfinției Sale, Părintele Protopop a făcut o incursiune în istoria sfântului locaș, și mai ales cu referințe la redeschidere în 1993, apreciind aportul fiecărui preot slujitor în această parohie, și în mod special al actualului paroh Valeriu Savciuc, urmând a felicita călduros creștinii cu marea sărbătoare a Acoperământului Maicii Domnului. Părintele Valeriu și preoteasa Raisa au mulțumit din suflet tuturor credincioșilor care au luat parte la lucrările de reparație și construcție din parohie.

    Micuța biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor veniți la sărbătoare. Printre oaspeți au luat parte la rugăciuni dl Grigore Policinshi, Președintele Raionului Dubăsari, ctitor al acestei biserici, dna Maria Perciuleac, Șef a Secției Cultură Dubăsari ș.a. La fel, au fost prezenți dl Mihail Batrîncea, ex-primarul satului, care a fost călduros felicitat de către toți cei prezenți cu aniversarea a 65 de ani și dl Alexei Leahu, Primarul actual. Pentru toți a fost cu drag pregătită o aleasă agăpă frățească. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

 

   

Comentariile la articol