Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon „Căci iată, a venit prin Cruce bucurie la toată lumea”

    „Şi va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut.”(Apocalipsa 21,4)

De hramul bisericii „Sf. M. Mc. Dumitru” din s. Izbiște r. Criuleni a fost înălțată și sfințită o Răstignire, în apropiere de bibliotecă și viitorul muzeu al satului în aer liber. Ctitorii acestei Răstigniri sunt Victor Matfei (fiul  Veronicăi Vozianu și nepotul lui Vozianu Andrei și Maria), originar din Izbiște, dar stabilit cu traiul la Chișinău; împreună cu prietenii lui: Victor Ceșcevic, Anatolie Radu și Vitalie Crăciun, care au înălțat peste 30 de Răstigniri la biserici și mănăstiri pe teritoriul Republicii Moldova.

La ceremonie au fost prezenți preotul localității prot. Victor Gangan, care a menționat că Răstignirea va  întări credința în sufletele izbiștenilor și că se mândrește că izbiștenii nu uită de satul de baștină, dar păstrează credința în suflet transmisă din tată în fiu (mama și bunica lui Vitalie au cântat în strana bisericii): „Această Răstignire va fi în centrul localității și în nemijlocita apropiere de bibliotecă și viitorul centru cultural al localității, unde vor  veni oameni, se vor închina Crucii și își vor aduce aminte de mântuire, de suflet, și acestă Răstignire va fi ca un semn care va arăta în care parte este biserica: în partea dreaptă. Această Cruce va sta în veacuri și va fi mărturie la tot ce facem noi în sat: va fi o legătură dintre trecut și prezent și va fi o binecuvântare pentru faptele noastre bune pe pământ.”

Primarul localității, dl Ion Plămădeală, a mulțumit în numele întregii localități, ctitorilor pentru acest însemn sacru, care vine să sublinieze conceptul de băștinaș, de izbiștean, întărind unitatea națională și credința creștină. „Un popor care și-a uitat trecutul și nu mai are credință nu va avea nici viitor. Dumneavoastră astăzi ați făcut un lucru mare, prin exemplu propriu, având grijă de trecut și a-ți pus baza unui viitor mai bun prin această lucrare a lui Dumnezeu”.

Amintim că, conform definițeiei după DEX, Răstignire este „Cruce mare, de obicei de lemn, pusă la margine de drum, la intrarea într-un sat sau într-un loc de amintire.” Deci izbiștenii au mai confirmat încă odată că, sunt un sat cu credință în suflet, și asta trebuie s-o știe orice străin sau trecător. Iar conform învățămintelor ortodoxe Сrucea este simbolul creştinismului pentru că, pe o Cruce Iisus Hristos a arătat cât de mult iubeşte Dumnezeu lumea.

Enoriașii veniți după slujba de la biserică, prezenți la evenimet, s-au închinat la Sfânta Cruce, după care au mers acasă mai buni. Mai optimiști și mai puternici în credință.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Alexandru Rusu, director Biblioteca Publică Izbiște.

Comentariile la articol