Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Cantină socială din s. Cimișeni r. Criuleni

    Biserica cu hramul «Sf. Împ. Constantin și Elena» din s. Cimișeni, prin implimentarea proiectului MO-275 finanțat de Ajutorul Creștin din Moldova, a deschis în casa parohială o cantină socială pentru copiii din familiile social vulnerabile. Coordonatorul acestui proiect este preotul paroh protoiereul Ioan Solonaru.
La începutul derulării proiectului cu ajutorul direcției Liceului Teoretic ”Regele Mihai I” din localitate și a asistentului social dnei Valentina Solonaru au fost identificați 54 copii din familiile social-vulnerabile. Dupa acceptul copiilor, a fost solicitatt acordul părinților acestora pentru frecventarea cantinei. Fiindcă era timpul vacanței s-a hotărât alimentarea copiilor din luna septembrie.
Preotul în mai multe rânduri a înștiințat populația despre proiect și scopurile acestuia. Au fost selectate magazinele de unde s-a procurat echipamentul, materialele de construcție și alimentele. Pe bază de voluntariat a fost angajată echipa de muncitori care s-au ocupat de reparația localului. Preotul Ioan Solonaru a construit soba, sistemul de încălzire și sistemul de canalizare, iar mai apoi a confecționat setul de bucătărie și scaunele pentru sala de mese. Au fost procurate echipamentul, materiale de construcție, vesela și ustențele pentru bucătărie.
Lucrările de reparație a localului în care activează astăzi cantina socială au fost săvârșite pe parcursul lunii august. Din luna septembrie s-a început alimentarea copiilor. Inițial a fost preconizat alimentarea a 32 copii din familiile social-vulnerabile, dar în prezent se alimentează 60 copii.
Obiectivele proiectului au fost următoarele:
1. Reparația localului și sistemului de încălzire, pentru cantina socială
2. Aprovizionarea localului cu sistemul de apă prin instalarea pompei de apă.
3. Oferirea unei mese zilnice a 32 copii din familiile social vulnerabile;
-Localul este reparat, sistemul de încălzire este instalat și lucrează.
-Localul este aprovizionat cu apă și are sistem de canalzare.
-Săptămînal de luni până vineri la cantina socială este pregătită masa pentru 60 copii din familiile social-vulnerabile . Copiii iau masa zilnic de luni până vineri între orele 1200-1500 Bucatele sunt preparate conform dorințelor lor, la fel ținem cont de zilele de post.
Familia preotului a livrat legume din sera personală – roșii și ardei dulci gratis. Biserica periodic livrează produse de panificație gratis. Întreprinderea de creștere a porcinilor din localitate ”Porco Belo” ne livrează lunar carne de porc gratis, SRL Salamer Com din s. Mereni r-l Anenii noi tot gratis ne livrează lunar 5 kg crenvurști. Dl Dumitru și dna Alina Hodorogea directorul S.C ”Cont Asistent”SRL a dăruit 50 kg halva Victorița. Iurii Cavcovschii conducătorul televiziunii prin cablu din localitatea a donat un televizor și abonament gratuit. Dna Cristina Pruteanu, care se află la muncă în Italia, a donat fructe și legume, angajându-se a ne sprijini și în viitor.
Sigur că nu ne oprim aici vom prelungi în continuare să identificăm agenți economici care să ne susțină cu produse alimentare și legume.
Prin implimentarea proiectului moral copii sunt susținuți de preot, de colegi, de învățători, dar și de enoriașii parohiei noastre. Cea mai mare parte din copii frecventează cu regularitate biserica. Material ei nu mai au nevoie să cerșească de mâncare sau să îndeplinească careva munci pentru a se hrăni. S-a micșorat numărul familiilor care necesită suport social deoarece în majoritatea acestora alimentația cere cele mai multe cheltuieli. Copiii acestor familii nu mai abandonează școala în scopuri de întreținere. Elevii se ocupă cu pregătirea lecțiilor, astfel s-a ridicat reușita la învățătură. Populația satului este mulțumită de activitățile noastre. Beneficiarii indirecţi din cadrul proectului dat sunt:
1. Părinţii, rudele, vecinii, deoarece copilul care este sătul nu cere de măncare și nici nu cerșește.
2. Şcoala- pentru că copiii nu abandonează orele dar și reușita la învățătură se ridică.
3. Poliţia – vor fi mai puţine procese verbale sau penale pornite împotriva copiilor sau părinţilor acestora.
4. Asistenţa socială – mai puţine adresări de acordare a ajutoarelor cu produse alimentare.
5. Centrul medicilor de familie, mai puţine plîngeri despre starea sănătăţii
6. Biserica sporește numărul de copii care o frecventează dar totodată copiii învață și cuvăntul lui Dumnezeu.
Biserica avînd un sprijin mare din partea sătenilor a avut rolul principal de a duce tratative cu toţi actorii implicaţi în procesul derulării proiectului. Pe parcursul petreceri slujbelor a fost informată populația părinții și rudele copiilor despre scopul proiectului dar și de atingerea obiectivelor proiectului propriu-zis. Aceata a avut in impact pozitiv și rezultatele noastre sunt benefice. Toate cheltuielile din bugetul proiectului au fost făcute prin transfer pentru a reflecta transparența lor. Ne dorim și vrem cu orice preț să prelungim proiectul derulat.
Experiența pe care am practicat-o în trecut ne-a ajutat mult ca proiectul în cauză să deruleze bine. Vom menționa unele din activitățile noastre anterioare:
– organizarea meselor de binefacere pentru bătrânii şi familiile social-vulnerabile.
– rugăciuni şi slujbe de înmormântare gratis pentru cei săraci
– diferite cadouri la copii din familii social-vulnerabile şi bătrâni la sărbătorile de iarnă şi pascale.
– asistenţă socială la Domiciliu pentru 45 bătrâni şi bolnavi anii 2005-2006, în cadrul proiectului MO-036 „Asistenţă socială la domiciliu”.
-informarea tinerilor şi populaţiei despre traficul cu fiinţe umane în cadrul proiectului MO-115/09
– organizarea seminarelor de formatori cu preoţii r-lor Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Hînceşti, Teleneşti şi Ştefan Vodă pe tema: „ Prevenirea TFU prin mobilizarea B isericii”, Prevenire Infecţiei HIV/SIDA, prevenirea violenţri domestice.
-reparaţia capitală a casei şi construcţia gardului a familiei Arnaut Lidia care sînt social-vulnerabili cu susţinerea OIM care a constituit suma de cincizeci mii lei.
– participarea la festivalurile anuale raionale şi regionale de colinde şi urături de Crăciun şi cântecul pascal ocupând locuri de frunte şi diplome.
Rezultatul așteptat s-a încununat cu succes și aceasta ne încurajează să lucrăm în continuare. Proiectul dat a avut un impact pozitiv atât asupra copiilor, dar şi a întregului sat. S-a ridicat interesul sătenilor pentru a fi implementate şi alte proiecte pentru a ridica bunăstarea sătenilor. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Comentariile la articol