Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Clerici din Protopopiatul nostru au participat la Expoziţia Pascală la muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

dsc_0684

La 22 aprilie 2014, în “A Treia Zi de Paşti”, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală),este frumoasa motivaţie care adună prietenii şi colaboratorii acestei instituţii, formaţii, interpreţi şi amatori de folclor.

Anul acesta Departamentul Cultură al Mitropoliei Moldovei în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală  din Chişinău, au reuşit şă adune public la muzeu pentru a prezenta o expoziţie inedită de veşminte preoţeşti şi diaconeşti, cărţi bisericeşti, obiecte de cult şi icoane. Majoritatea dintre ele au o vechime de la o sută la două sute de ani.

Relicvele au fost adunate din parohiile Cruglic, Izbişte  şi Hîrtopul Mare r. Criuleni dar şi parohia Costeşti r. Ialoveni.

Cu cuvinte frumoase despre importanţa enenimentului au venit: preotul Nicolae Ciobanu, preşedintele Departamentului Cultură al Mitropoliei Moldovei, care a transmis publicului felicitările şi binecuvîntările arhiereşti din partea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Molove; preotul Manole Brihuneţ, preşedintele Departamentului Construcţii, Restaurări şi Picturi al Mitropoliei Moldove; preotul Victor Gangan, parohul bisericii “Sf. Muc. Dimitrie” din s. Izbişte r. Criuleni, doamna Varvara Buzilă, director adjunct al Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Evenimentul a fost moderat de către doamna Valentina Onofriescu, specialist  în domeniul Culturii în cadrul Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Printre exponate puteau fi văzute: Sfinte Vase (potir, discos, steaua), icoane vechi, linguriţi pentru împărtăsit credincioşii, o crestelniţă, cruci, epitaf, bisericuţe în care se păstrează Sfintele Taine, etc.

Din colecţia Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală  au fost expuse icoane datate din sec. XVIII – XX, ouă incondeiate în cadrul atelierului de incondeiere a ouălor, care se desfăşoară anual în preajma Sărbătorilor Pascale.

Clubul Interpreţilor, Folcloriştilor, Etnografilor şi Amatorilot de Folclora preluat această frumoasă tradiţie continuind-o cu succes şi venind, de fiecare dată, cu un program artistic. Astfel, în a doua parte, sărbătorea a continuat cu un program etnofolcloric de cîntece şi obiceiuri Pascale, completate şi cu piese de voie bună, care îşi au locul lor în aceste zile de sărbătoare.

În acest an, alături de interpreţii-prieteni ai muzeului, au fost “Băştinaşii” din s. Hîrtopul-Mic. r.Criuleni, formaţie de anvergură, condusă de doamna Lidia Stăvilă, care ne-au bucurat cu un spectacol unic, compus din obiceiurile si datinile creştine din această zonă a Moldovei.

Sursa: http://nicolaeciobanu.wordpress.com/

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață