Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Crezul tinerilor creștini ortodocși din Gimnaziul Izbiște r. Criuleni

    Credința fără fapte moartă este…

    În cadrul gimnaziului Izbiște s-a desfășurat Săptămâna dedicată tineretului ortodox și a inclus un șir de activități menite să promoveze credința în Dumnezeu, dragostea de țară, de aproapele și istoria neamului.

Printre activitățile desfășurate la inițiativa profesorului de religie, protoiereului Victor Gangan, a fost vizitarea bătrânilor singuratici la domiciliu cu activități de voluntariat în treburile gospodărești: curățirea zăpezii, tăierea lemnelor, curățenia în casă și curte, lucrul în grădină. Un rol aparte l-au avut vizitele elevilor la profesorii în etate care și-au dedicat viața educației generațiilor de izbișteni. Elevii le-au adus mulțumiri pentru munca depusă și desigur au venit cu daruri, fiind răsplătiți cu dulciuri.

În scopul cunoașterii istoriei locale  s-au organizat vizite la cimitirul vechi din sat cu studierea pietrelor funerare vechi ce datează de la sfârșitul sec. XIX. Au adus un omagiu la mormintele profesorilor de odinioară, care au învățat părinții și buneii lor. Și chiar în calitate de tineri arheologi au efectuat lucrări de îngrijire, studiere și curățire a pietrei funerare din curtea bisericii de la mormântul lui Andrei Madan, fost preot și profesor în s. Izbiște între anii 1898-1903.

În urma acestor activități și studiul din cadrul lecțiilor de religie, elevii au formulat un crez al tinerilor creștini ortodocși din Gimnaziul Izbiște:

  1. Să fiu drept credincios.
  2. Împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu.
  3. Să fiu patriot, să iubesc țara, neamul și să apăr credința strămoșească.
  4. Să fiu respectuos cu cei în vârstă.
  5. Iubitor de carte și cunoștințe.
  6. Să fiu indulgent cu cei din jur.
  7. Să fiu onest.
  8. Să ajut pe cei mai slabi.
  9. Să păstrez și să apăr istoria, cultura și tradițiile neamului.
  10. Să fim uniți în identitate și să nu ne dezbinăm.

Săptămâna s-a încheiat cu un careu festiv la care elevii claselor V – X-a  au recitat versuri de inspirație și cântece. Oaspeții careului au fost un trio de preoți: părintele Iulian de la Cocieri, Teodor de la Ustia și organizatorul evenimentului – preotul Victor de la Izbiște; care au venit cu un mic program de cântece duhovnicești.

„Sperăm și credem că prin tot ceea ce facem azi întărim credința în ziua de mâine. Elevii sunt dornici, bucuroși și deja cu inițiativă proprie la astfel de acțiuni și se putea citi clar sentimentul de mândrie din ochii lor atunci când la finalul careului toată școala a cântat: „Când era să moară Ștefan”- imnul lui Ștefan Cel Mare„ – a declarat organizatorul evenimentului, preotul Victor Gangan, profesor de religie Gimnaziul Izbiște.

Cu deosebit respect
Alexandru Rusu
șef Biblioteca Publică Izbiște
președinte AO„VOCE”

Comentariile la articol