Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva

PostHeaderIcon Dangăt de clopote noi la Dubăsarii Vechi

    Clopotele sunt parte integrantă a cultului crestin, înca din cele mai vechi timpuri. Alături de toaca de lemn, cu diversele ei forme, în cultul crestin se mai întrebuintează, ca instrument de înștiințare a inceputului slujbelor sau de marcare a unor momente importante din cadrul lor, și clopotele. Clopotele bisericii dau timpului o măsură liturgică, umplându-l de rost. Tragerea clopotelor face pe om să iasă din rânduiala cotidiană, într-o realitate mai presus de aceea care cade sub simțuri.

În acest an biserica cu hramul ”Sf. Arhanghel Mihail” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni își va serba frumoasa aniversare de 160 ani de la târnosire. Cu acest frumos prilej enoriașii au decis să renoveze definitiv clopotnița, clopotul mare să fie înlocut cu unul nou și să fie adăugate încă alte 5 clotote noi. Astfel, în total biserica va dispune de un set de 10 clopote.

În așteptare de circa jumătate de an, a sosit și ziua sfințirii clopotelor. La 30 mai 2021, după oficierea Sf. Liturghii de către părintele paroh Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni, prot. Andrian Savciuc, cleric al mănăstirii ”Marta și Maria” Căușeni și iereul Andrei Svatuica, cleric parohia Holercani, a urmat rânduiala multașteptată a sfințirii clopotelor.

Fiind socotit un obiect de cult foarte important, clopotul se sfințește ori se stropește cu apă sfințită, după o rânduială specială. Se tămâiază în patru părți, apoi se zic rugăciunile pentru sfințire si ocrotire. Tămâierea alungă demonii, tot răul si toată necurăția de la clopote, precum de la toată făptura lui Dumnezeu, care se sfințeste cu rugaciune. În rugăciunile din „Canonul pentru binecuvântarea clopotelor”, găsim scris: „Toți cei care pot auzi glasul lor în zi și în noapte, să se împărtășească de sfințenia sfinților.”

Clopotul cel mare cântărește 254 kg și are turnate două icoane ale sfinților ocrotitori ale ctitorilor, icoana hramului bisericii și stema Moldovei medievale. Pe partea exterioară a buzei de jos se citește numele citorilor și următoarea inscripție: ”Pe vii îi chem, pe morți îi plâng, fulgerile frâng! Auzi, Doamne, glasul lor!”. Pe parte exterioară de sus citim anul și locul fabricării. Acest clopot a fost ctitorit de Excelența Sa dl Igor Dodon, Ex Președintele Republicii Moldova. După acest model au fost turnate și inscripționate și celelalte clopote care au fost ctitorite de enoriașii acestui sfânt lăcaș.

După finisarea reparației capitale în clopotniță, clopotele vor fi ridicate la locul lor. Sperăm mult pe final, la fel, să reușim instalarea unui sistem computerizat de batere a clopotelor – Clopotarul electronic – care ne va bucura auzul și ne va lumina sufletele, cu veselie chemându-ne la rugăciune.

Mulțumim din inimă tuturor care sprijină relizarea acestui frumos proiect istoric pentru parohia Dubăsarii Vechi! Bunul Dumnezeu să Vă răsplătească însutit, dăruindu-Vă multă sănătate și bucurii alese!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Comentariile la articol