Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Drumul Crucii și al Pocăinței prin satele Moldovei

IMG_3371

    Drumul Crucii, care aminteşte de calea lui Hristos până pe Muntele Golgota unde a fost răstignit şi de jertfa Lui pentru mântuirea lumii şi, prin urmare şi a noastră, este unul simbolic, semnificativ, care ne vădeşte atitudinea faţă de aderenţa la valorile spirituale strămoşeşti, care vine să ne întărească credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru aproapele.

    Drumul Crucii se înfăptuiește în Ortodoxie la vremuri de greutăți din cele mai vechi timpuri: în vreme de război, secetă, foame, molimi etc., și este inițiat de Biserică în speranța de iertare de păcate și chemarea milei și îndurării lui Dumnezeu. Anul acesta fiind unul îndeosebi de secetos, creștinii s-au rugat pentru ploaie liniștită peste pământuri.

    Traseul Drumului Crucii este în formă de cruce: de la Nord la Sud și de la West la Est. Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului si al întregii Moldove, la 5 august curent, a început pentru a VII-a oară tradiționalului Drum al Crucii si al Pocaintei prin satele Moldovei. Drumul pocăinței si al rugăciunii a pornit din Ștefan-Vodă, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie in ziua pomenirii icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev. În fruntea procesiunii s-a aflat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăt.

    În Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari credincioșii au săvârșit primul popas în parohia Hîrtopul Mare la biserica cu hramul «Minunea Sf. Arh. Mihail», unde s-a săvârșit Acatistul Maicii Domnului, iar enoriașii cu dragoste au ospătat pelerenii.

    În s.Izbiște Drumul Crucii a fost întâmpinat cu pâine, sare și haine naționale. Cu o mare speranță și credință în inimile celor peste 300 de creștini izbișteni care au mers împreună cu icoana făcătoare de minuni prin sat. În marginea satului au așteptat icoana împreună cu parohul bisericii «Sf. M. Mc. Dumitru» din Izbiște, preotul Victor Gangan, primarul localității dl Ion Plămădeală și conducerea Gimnaziului Izbiște, care au participat și la rugăciunea de ploaie din incinta clopotniței noi.

    Pe tot parcursul drumului creștinii din Izbiște întâmpinau procesiunea ca să se închine la icoană, căci Drumul Crucii este o rugăciune neîntreruptă şi un act de pocăinţă. “Acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor”, spune Mântuitorul. Astfel, Dumnezeu însoţeşte procesiunea în tot drumul ei deloc uşor. La hotar cu s. Cruglic, procesiunea a fost întâmpinată de preotul Nicolae Ciobanu împreună cu creștinii din satul vecin.

    A urmat parohia Ohrincea, păstorită de prot. Dumitru Marandiuc, care au găzduit participanții la Drumul Crucii. Aici au poposit cu toții pe noapte. După slujba Privegherii și a Sfintei Liturghii, la 27 august 2015, dimineața, credincioșii au purces la drum spre Transnistria…

    Procesiunea va parcurge o distanță destul de impunătoare, inclus prin regiunea transnistreană, si se va incheia la Ștefan-Vodă,  la 14 septembrie, de sarbatoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Alexandru Rusu, director Biblioteca Publică Izbiște

Comentariile la articol