Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Ediția a XIV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» la Dubăsari

    Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la data de 16 iulie 2017 în s. Oxentea r. Dubăsari s-a desfășurat ediția a XIV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare».

Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură Dubăsari și Primăria s. Oxentea și a demarat în biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate. Aici s-a oficiat Acatistul Sf. Voievod Ștefan cel Mare de un sobor de preoți din circumscripție în frunte cu PC părinte Protopop prot. mitr. Teodor Pelin, care pe final a ținut un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea marețului Domnitor al Țării Moldove.

Alături de poporul dreptcredincios din Protopopiat și alte localități, dar și de peste hotarele țării, venit la rugăciune,  s-a aflat Excelența Sa dl Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, care a felicitat călduros pe toți cei prezenți cu sărbătoarea. Cu acest prilej, cu intenția de a sprijini lucrările de reparație a sfântului lăcaș, Excelența Sa a donat parohiei o sumă de 100 000 lei. Astfel, biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimile de creștini sosiți la sărbătoare.

De la sfântul lăcaș, în procesiune, sub acompaniamentul fanfarei din sat, toată lumea am mers spre Casa de Cultură. Este de menționat căldura și ospitalitatea oxentenilor, care au ieșit la porți pentru a servi oaspeții cu tradiționalele bucate moldovenești. In ograda Casei de Cultură meșterii populari sosiți din toată țara și-au expus lucrările care au surprins mulțimea venită la festivitate.

Sărbătoarea a continuat în Casa de cultură unde s-a desfășurat festivalul propriu-zis, moderat de dna Tatiana  Bordos. Cu referință la eveniment au vorbit Excelența Sa dl Igor Dodon, Peședintele Republicii Moldova, dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubasari, și dl Valeriu Rusu, primarul s. Oxentea. Cu un mesaj din partea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a venit prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei.

În scenă a urmat renumitul actor al teatrului „Mihai Eminescu” din or. Chișinău dl Nicolae Darie, care în chipul Sf. Ștefan cel Mare a interpretat câteva piese, care la încheere a ridicat tot publicul aplauzând în picioare. Părintele Protopop a citit un mic extras din Tomos-ul de canonizare a sfântului Voievod. Au evoluat ulterior сorul Protopopiatului, formații folclorice și coruri bisericești din localitățile Oxentea, Coșnița, Molovata, Ustea și Cocieri, care au surprins plăcut publicul prin coloritul vestimentar național și diversitatea pieselor interpretate. Astfel, sala Casei de cultură a devenit arhiplină de mulțimea spectatorilor. Pe final, toată lumea, cu lumânări aprinse, în picioare, au cântat imnul sărbătorii – „Când a fost să moară Ștefan…”. Toți participanții au primit mici cadouri și au bineficiat de o aleasă agapă frățească.

La festivitate au luat parte deasemeni dna Maria Jîmbei, Vice Președintele r. Dubăsari, dna Maria Perciuleac, Șefa Secției Cultură r. Dubăsari, dl Comisar-Șef Dorin Bînțu, Șef al IP Dubăsari, primarii din circumscripție ș.a., deasemeni și oaspeți din întreaga țară, precum și de peste hotare precum părintele Veniamin Onu, preot paroh al comunităţilor ortodoxe moldoveneşti din or.Vicenza, Fidenza și Reggio-Emilia din Italia, dl Rudolf Kirisits, atașat al MAI al ambasadei Austriei la Chișinău, dl Gero Stuller, consilier și atașat special pe Afaceri Sociale al ambasadei Austriei la Chișinău ș.a.

Mulțumim călduros tuturor participanților, angajaților MAI pentru asigurarea ordinii publice și în mod deosebit celor implicați în organizarea acestui măreț festival ortodox, care cu nădejdea în ajutorul bunului Dumnezeu, la anul viitor preconizăm a-l petrece în s. Molovata r. Dubăsari.

Menționăm că în acest an se împlinesc 560 de ani de la înscăunarea Sf. Ștefan cel Mare și 25 de ani de la ridicarea acestuia în rândul sfinților. În legătură cu acest prilej Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove în perioada 1 – 31 iulie a.c., declarată luna comemorativă Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, va organiza diverse activităţi pastoral-misionare tematice: festivaluri, concerte, mese rotunde, conferințe, etc.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Comentariile la articol