Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Ediția a XV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» la Dubăsari

    Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la data de 22 iulie 2018 în s. Molovata r. Dubăsari s-a desfășurat ediția a XV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare». Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Primăria s. Molovata și Secția Cultură Dubăsari.

Evenimentul a demarat cu oficierea slujbei Acatistului Sf. Voievod Ștefan cel Mare în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitate de către PC părinte prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni, împreună cu preoții din parohiile învecinate. În cuvântarea Sfinției Sale, părintele Protopop a vorbit despre viața și activitatea Sf. Voievod Ștefan cel Mare și mesajul acestuia în contemporanietate.

În continuare a urmat o procesiune cu cântări de laudă către monumentul Sf. Ștefan cel Mare, cale de circa 2 km prin centrul satului. Băștinașii au întâmpinat călduros oaspeții cu bucate tradiționale moldovenești la Răstigniri, unde s-au făcut mici popasuri. Depunerea de flori a fost asisitată de Garda de Onoare a Republicei Moldova.

În holul Casei de Cultură meșterii populari din circumscripție au expus diverse lucrări de artă.

În scenă au evoluat coruri bisericești și ansambluri folclorice din Protopopiat, care ne-au surprins plăcut cu diversitatea pieselor interpretate și coloritul vestimentar. În rolul Sf. Ștefan cel Mare s-a prezentat dl Nicolae Darie, Artist Emerit al Republicii Moldova și Artist al Poporului.

Toți participanții au fost menționați cu mici cadouri, icoane și Diplome.

La eveniment au participat Excelența Sa dl Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, cu familia, dl Corneliu Popovici, Consilier Președințial în domeniul educației, culturii și cercetării, dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari, dna Maria Jîmbei, Vice Președintele r. Dubăsari, dna Maria Perciuleac, Șefa Secției Cultură și Turism Dubăsari, dl Dorin Bînțu, Comisar al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, părintele prot. mitr. Veniamin Onu, parohul comunităţilor ortodoxe moldoveneşti din or. Vicenza, Fidenza și Reggio-Emilia, Italia precum și mulți alții.

La final pentru toată lumea a fost pregătită o aleasă agapă frățească.

Mulțumim respectuos organizatorilor acestui măreț festival ortodox, în mod deosebit PC părinte Protopop Teodor Pelin, dlui Igor Brînză, Primarul s. Molovata, părintelui paroh prot. Andrei Iațco, precum și tuturor celor implicați.

Sfinte Binecredincioase Voievoade Ștefane cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

 

 

Comentariile la articol