Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» la Criuleni

1

    La 5 iulie 2015 or. Criuleni a găzduit a XI-a ediție a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare», organizat de Secția Cultură Criuleni în parteneriat cu Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni.
Festivitatea a demarat cu slujba Acatistului Sf. Ștefan cel Mare, oficiată de PC părinte prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni împreună cu preoții din vecinătate, în fața monumentului Dreptcredinciosului Voievod din piața centrală a orașului. Au fost aduse felicitări nou-alesului Președinte al raionului Criuleni dlui Iurie Andriuță.
Sărbătoarea a continuat în Casa de Cultură «Grigore Sîrbu» din localitate. Au luat cuvânt la deschidere dl Oleg Ogor, Vice Președinte al raionului Criuleni, dna Valentina Bobeico, Șef al Secției Cultură Criuleni și prot. mitr. Nicolae Ciobanu, președintele Departamentului Relații Culturale al Mitropoliei Moldove.
Festivalul a fost moderat de dna Mariana Grigorașenco și a început cu un fragment din Tomos-ul sinodal de canonizare a sfântului Domnitor, citit de către părintele Protopop. În scenă au evoluat ansamblurile folclorice «Dacii» s. Pașcani, «La stâncă» s. Dubăsarii Vechi, «Cununa dorului» s. Măgdăcești, «Cavalerii armoniei» s. Boșcana, «Răzeșii» s. Mașcăuți, «Doina codrului» s. Rîșcova, «Șezătoarea» și ansablul de muzică și dans popular «Lozioara» or. Criuleni, cu un deosebit recital ne-a surprins plăcut Ion Gîrneț din s. Mașcăuți ș.a.
Toți au fost premiați cu Diplome de participare și cadouri din partea organizatorilor. S-a convenit de a petrece ediția XII-a a festivalului din anul 2016 în s. Dubăsarii Vechi. La final, toată sala drepți, cu lumânări aprinse în mâini, am cântat «Când a fost să moară Ștefan…».

Comentariile la articol