Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul „Scrânciobul pascal” din s. Izbiște r. Criuleni ajuns la cea de-a V-a ediție

    Festivalul local, pretins a deveni deja tradițional, „Scrânciobul pascal” are loc în s. Izbiște în ziua de Paști și are drept scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor ortodoxe pascale. Evenimentul este organizat de către Primăria s. Izbiște r. Criuleni în parteneriat cu biserica ”Sf. M. Mc. Dumitru”, Biblioteca Publică Izbiște și instituțiile din localitate.

Anul acesta oaspeți de onoare au fost dl Veaceslav Burlac, Președintele r. Criuleni, dl Anatolie Delimarschi, Primarul comunei Hârtopul Mare, PC părinte prot. mitr. Nicolae Ciobanu, parohul bisericii din s. Cruglic, Președintele Sectorului Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Moldovei, care pe rând au urat izbiștenilor un Paște fericit.

În scena Casei de Cultură au evoluat copiii de la Grădinița „Andrieș” din Izbiște, elevii Gimnaziului Izbiște și colectivele locale ale Primăriei Izbiște.

Desigur la vestival au fost prezenți și vecinii: legendarii micii artiști din Ansamblul Folcloric Model „Băștinașii” din comuna Hârtopul Mare, conducător artistic Lidia Stăvilă, care au încântat spectatorii cu un program de cântece pascale și chiar au avut în repertoriu un cântec dedicat scrânciobului.

Tradițional s-a desfășurat concursul desenelor pascale „Sărbătorile pascale în suflet de copil” organizat de Biblioteca Publică Izbiște. Copiii participanți la acest concurs au primit cadouri și diplome din partea Autorităților Publice Locale. La fel s-a desfășurat și concursul coșului pascal și, desigur, expoziții ale meșterilor populari.

„Am fi dorit mai multă implicare din partea locuitorilor satului, chiar și doar în calitate de spectatori, fiindcă acest festival este organizat pentru odihna spirituală a sătenilor și pentru promovarea imaginii satului. Mulțumiri enorme celor care și-au jertfit propriul timp liber pentru prosperitatea culturală a localității” a menționat primarul satului dl Ion Plămădeală.

„Sunt bucuros că acest festival continuă, iar scrânciobele de la Izbiște au devenit o carte de vizită pentru localitate” a concis unul din inițiatorii acestui festival, părintele Victor Gangan, paroh al bisericii din localitate.

Amintim că acest festival a demarat în 2014, odată cu construcția primului scrânciob în parcul Casei de Cultură Izbiște. Acest festival ține de renașterea unei tradiții strămoșești, când a doua zi de Paști în fiecare sat apăreau scrânciobele fără de care nu se puteau concepe sărbătorile pascale. Prilej de idilii şi împrieteniri, legănatul a fost ţinut în viaţă de tineri, obicei practicat, la moment, în puține sate din Republica Moldova.

Hristos a Înviat, dragi izbișteni!

Alexandru Rusu, Șef Biblioteca Publică Izbiște Președinte AO „VOCE”

Comentariile la articol