Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul „Scrânciobul Pascal” din s. Izbişte, r-l Criuleni

1

Cuvânt de deschidere solemnă a festivalului a rostit parohul bisericii Sf. Dumitru părintele Victor Gangan urmat de Primarul localităţii dl Ion Plămădeală.

Discursuri: parohul bisericii s.Cruglic – părintele Nicolae Ciobanu; consilierul local dl Stanila Haralampie; director adjunct Gimnaziul Izbişte dna Rusu Natalia; profesoara de educaţie tehnologică Gimnaziul Izbişte; meşter popular dna Ceban Lidia și Directorul Bibliotecii Publice Izbişte.

Au fost organizate un şir de expoziţii cu premii: Expoziţia copturilor de Paşti – gospodinele s.Izbişte. Meşterul popular Ceban Lidia a venit cu o expoziţie de icoane şi lucrări manuale. Premiile au fost oferite de parohul bisericii Sf. Dumitru şi au constat din icoane. Biblioteca Publică Izbişte a fost prezentă cu o expoziţie de fotografii despre viaţa şi evenimentele satului, organizată împreună cu membrii Clubului Tinerilor Fotografi din Izbişte. De asemenea cu o expoziţie de desene ale copiilor în cadrul concursului „Sărbătorile Pascale în suflet de copil”. Premiile au fost oferite de Primăria Izbişte şi au cuprins 6 premii pentru locurile 1, 2 şi 3 (câte doi elevi pe loc) şi 6 menţiuni de participare.

Corul Mare al bisericii Sf. Dumitru din localitate sub conducerea Galinei Arsenie au bucurat auzul cu cântece şi melodii creştineşti de Paşti.

Părintele Victor a mulţumit oamenilor de bună credinţă care au contribuit nemijlocit la construirea scrânciobului: pădurarul local dl Ion Urbanovici; meşterul popular în fier dl Igor Mînza și meşterul popular în lemn dl Andrei Gherciu.

Bãtrânii îşi amintesc de vremurile când erau tineri: «… şi ce hore mai fãceam în fiecare zi de Paşte, iar noaptea mergeam la baluri. Fetele veneau gãtite frumos şi miroseau a busuioc şi se încingea câte-o bãtutã sau rusascã de se cutremura pãmântul. Iar copiii se dãdeau în scrânciob…Dar şi noi, tinerii, ne dãdeam cu scrânciobul, plata era de trei ouã roşii pe turã».

Aşa spun bătrânii….aşa facem noi acum tinerii…

Sperăm în continuitatea acestui festival frumos de renaştere a tradiţiilor strămoşești. La Învierea Domnului să reînviem tradiţiile strămoşilor! Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Comentariile la articol