Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Festivalul ”Scrânciobul pascal”- un simbol al credinței izbiștenilor în Învierea lui Hristos!

    Festivalul tradițional al obiceiurilor și cântecului pascal „Scrânciobul pascal” din 28 aprilie 2019, a ajuns la cea de a VI-a ediție. Acest festival este organizat anual, în ziua de Paști și are drept scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor ortodoxe pascale. Festivalul este organizat de către Primăria Izbiște, biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dumitru” s. Izbiște și Biblioteca Publică Izbiște.

Parcul Casei de Cultură, locul în care izbiștenii își dau întâlnire de sărbători, a fost plin de localnici dornici de a petrece timpul frumos cu sufletul.

„Acest festival este unic în Moldova și îl considerăm o carte de vizită a localității, un start al activităților culturale locale în perioada caldă a anului. Ambiţia noastră este să dezvoltăm acest festival local ca un mijloc de promovare a localității.” – a menționat pentru redacție A. Rusu, directorul bibliotecii publice din localitate.

Festivalul a fost salutat de către oaspeții de onoare prezenți la eveniment: președintele raionului Criuleni, dl Ion Țurcan;  primarul comunei Hârtopul Mare, dl Anatolie Delimarschi și Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei părintele Nicole Ciobanu.

Parohul bisericii ”Sf. M. Mc.Dumitru” din s. Izbiște, părintele Victor Gangan, care a compus și recitat „Balada scrânciobului”, a menționat că acest festival, devenit tradițional, este o mărturie a credinței izbiștenilor: „Iar salutul de azi – ”Hristos a înviat!” – este o vie mărturisire de credinţă… ne mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”

La rândul său, primarul satului Ion Plămădeală a menționat în discursul său că acest festival aduce un plus activităţii culturale izbiștene și imaginii localității, pentru creșterea și dezvoltarea lui se preconizează construirea unei scene de vară, inițiativă înaintată și susținută de președintele raionului.

Activitatea culturală a întrunit colectivele folclorice din regiune. Pe scena festivalului au evoluat: ansamblul folcloric cu titlul model „Băștinașii” s. Hîrtopul Mare, conducător artistic dna Lidia Stăvilă; formația folclorică „Mugurașii” s. Cruglic, conducător artistic dna Cucu Liuba și corul mare bisericesc „Anastasios” s. Izbiște, conducător dna Albu Galina. Toate colectivele au avut în repertoriu cântece creștine despre Învierea Domnului.

De asemenea cu poezii, cântece și dansuri au încântat publicul copiii de la grădinița „Andrieș” și elevii gimnaziul Izbiște.

Expoziții hande mande Veneamin Gangan, Verdeș Eleonora, Țîbernâi Liuba.

Concursul desenelor „Sărbătorile pascale în suflet de copil” a întrunit peste 60 de lucrări ale copiilor. Toți participanții la concurs s-au ales cu diplome și cadouri.

Amintim că ideea acestui festival a apărut cu șase ani în urmă, odată cu inițiativa preotului localității de a construi două scrânciobe mari în Parcul Casei de Cultură Izbiște. Primele ediții ale festivalului aveau mai mult un caracter local, în cadrul lui participând doar locuitorii satului și colectivele locale. Treptat acest festival a fost dezvoltat, fiind deja unul regional: în cadrul lui participând colective folclorice din satele vecine: Hîrtopul Mare, Cruglic, Ișnovăț, Pașcani. La ediția a IV- a, în 2017, acest festival a fost organizat deja la un nivel raional, în colaborarea cu Secția Cultură și Turism Criuleni, când au fost comasat cu festivalul raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat”.
Pe parcursul celor 6 ediții la acest festival au participat peste 10 colective și formații folclorice raionale și locale, meșteri populari, pictori etc.

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Comentariile la articol