Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este”(Luca 6, 36)

    Mântuitorul ne îndeamnă: „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este”(Luca 6, 36) Fiind un act în sine, milostenia defineşte facerea de bine izvorâtă din faptele milei creştine, ca expresie a dragostei, evlaviei şi compasiunii pentru aproapele nostru aflat în nevoie. Ea este un răspuns la mila şi milostivirea lui Dumnezeu faţă de om, devenind o adevărată datorie pentru cei cei formează Biserica lui Hristos. Milostenia este mijlocul prin care omul îşi poate purifica inima, este modalitatea de a agonisi comoară în ceruri.

De nenumărate ori Scriptura ne oferă exemple concrete de milostenie făcute de diverse persoane. Cu timpul milostenia a căpătat dimensiunea unei acţiuni organizate de Biserică, prin care s-a dezvoltat această poruncă lăsată de Mântuitorul cu ocazia Predicii de pe Munte. În acest sens îl avem ca exemplu pe Sfântul Vasile cel Mare în perioada căruia au luat naştere primele aşezăminte filantropice organizate şi gestionate de Biserică, purtând denumirea de „Vasiliade”.

Prin urmare, milostenia este o icoană a Tatălui, devenind modalitate prin care creştinul are posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu El. Ea este o stare de jertfă care vine dinlăuntrul fiinţei noastre şi care ne împiedică să nesocotim relaţia cu aproapele. Numai în acest fel vom putea să: „facem bine şi dăm cu împrumut, fără să nădăjduim nimic în schimb” pentru a ne putea numi cu adevărat „fii ai Celui Preaînalt”.

Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a reușit pe parcursul anului 2018 realizarea numeroase acte de caritate în cadrul proiectului moldo-olandez ”Întinde o mâină pentru Moldova”. Proectul propus este destinat tinerilor mame, familiilor nevoiașe, copiilor și elevilor din satul Dubăsarii Vechi raionul Criuleni. Listele bineficiarilor au fost formate la recomandările asistenților sociali și ale medicilor sectoriști de familie. Astfel au fost distribuite pătuțuri, cărucioare, biciclete, scaune auto pentru bebeluși, hăinuțe, încălțăminte, numeroase jucării, richizite școlare, ghiozdane, alimente, dulciuri, electrocasnice ș.m.a. Peste 20 de familii au primit alimente și alte lucruri solicitate necesare acestora.

Către sărbătorile de iarnă peste 200 copii și elevi de la grădinița ”Romanița” și Liceul Teoretic ”Nicolae Donici” din localitate au primit cadouri alese din Olanda. În cadrul unui proiect special circa 100 elevi de la Școala Primară ”Haralambie Corbu” au primit la fel cadouri cu mare grijă și dragoste pregătite de elevii Școlii Internaționale Amsterdam din or. Amstelveen.

Așadar, prin eforturi comune, am reușit să readucem zâmbetul pe buzele celor lipsiți și multă căldură în sufletele celor nevoiași, ca și aceștea, împreună cu noi, să întâmpine cu multă bucurie sărbătorile de iarnă!

Sperăm, cu ajutorul bunului Dumnezeu, în viitorul apropiat să extindem acest frumos proiect de caritate și în alte localități în Zona de conflict a Republicii Moldova pe ambele maluri ale râului Nistru.

Mulțumim din tot sufletul tuturor celor implicați în acest minunat proiect, oameni frumoși și cu inimă mare, pe mulți dintre care, din păcate, deocamdată, nici măcar nu-i cunoaștem.

În mod deosebit dorim să-i mulțumim dnei Tanya Hans și tuturor partenerilor implicați din Olanda.

La fel, mulțumim respectuos angajaților Inspectoratului General al Poliției al MAI al Republicii Moldova și Firmei de Transport Internațional de pasageri și colete “NilComPrim”.

Hristos Domnul să Vă răsplătească ostenelile însutit!

Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!

P.S. Acest proiect de caritate nu are nici un substrat politic sau de prozelitism, nu este condiționat în nici un fel etnic sau confesional!

        Prot. mitr. Teodor Pelin, paroh al bisericii cu hramul ”Sf. Arhanghel Mihail” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni, Protopop al bisericilor din raioanele Dubăsari și Criuleni

Comentariile la articol