Înălţarea Răstignirilor din satul Dubăsarii Vechi
Cercetarea istoriei bisericii cu hramul „Sf. Arh. Mihail” din Dubăsarii Vechi, r. Criuleni ne face deseori să descoperim noi şi noi evenimente din trecutul acestei parohii. Astfel, făcând ordine în vechile atribute bisericeşti, am descoperit numeroase chipuri ale Mântuitorului răstignit, lucrate în lemn, mai mult sau mai puţin uzate de greutatea anilor. În mod firesc, descoperind aceste chipuri, m-am întrebat cum de au ajuns aici şi cine cu grijă le-a dosit la biserică?
Răspunsul la aceste întrebări l-am aflat de la bătrânii satului, în special, de la dl Teodor Guitu, care a activat mai bine de zece ani în calitate de staroste: „Aproximativ prin vara anului 1961 se zvonise despre vizita în Moldova a tovarăşului Nichita Hruşciov, un ateist brutal şi un crunt prigonitor al Bisericii Ortodoxe. Într-o dimineaţă la „naread”-ul din colhoz „partorg”-ul Laşcu Alexandru Damianovici a dat indicaţii pentru a fi demolate toate Răstignirile din sat. Acest lucru a stârnit o adevărată revoltă (tot datorită opoziţiei ferme a sătenilor biserica din Dubăsarii Vechi nu a putut fi închisă). Autorităţile locale au insistat ameninţând pe creştini cu diferite răfuieli. Ca urmare, pentru a nu permite distrugerea Răstignirilor şi profanarea lor, mulţi creştini le-au mutat din drum în ogrăzile lor (le vedem prin gospodării până azi), alţii le-au dus în cimitir, alţii au demontat chipul Mântuitorului răstignit, icoanele şi le-au pus la păstrare cu grijă până la vremi mai bune, ca mai apoi să le aducă la biserică. Au fost însă şi cazuri când unele Răstigniri au fost demolate, de obicei noapte târziu, pe ascuns, după care erau duse pe malul Nistrului şi arse. Este imposibil să uiţi acele zile negre, care m-au zguduit până în străfundul fiinţei mele”.
Discutând despre chipurile Mântuitorului răstignit descoperite la biserică, în cadrul adunării Consiliului parohial s-a decis restaurarea lor şi ridicarea în sat a unor noi Răstigniri, unde aceste chipuri vor fi amplasate. Ideea a fost imediat susţinută de creştinii satului. Astfel domnişoara Silvia Cerlat, magistru în teologie, a restaurat şi pictat primele Răstigniri, iar pe data de 28 septembrie a.c. a fost sfinţită prima Răstignire, ctitorită de dl Octavian Magaliuc.
Acestui exemplu au urmat domnii Gheorghe Chetruşca, Alexandru Mişcinschii, Alexandru Pelin, Valeriu Chetrușca, Evgraf Chetrușca ş.a. O nespusă bucurie duhovnicească mă cuprinde când văd pe copiii satului închinându-se şi însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci trecând prin faţa acestor Răstigniri. Nădăjduiesc ca ele să lumineze cu har dumnezeiesc sufletele creştinilor şi întreg satul. Aşa să ne ajute Dumnezeu.
Preot paroh prot. mitr. Teodor Pelin
- Chipurile Mântuitorului păstrate de pe Troițele demolate
- Ctitorită de familia dlui Evgraf Chetrușca și vecinii
- Ctitorită de familia dlui Gheorghe Chetrușca
- Ctitorită de familia dlui Novac Radion
- Ctitorită de familia dlui Octavian Magaliuc
- Ctitorită de familia Mișcinschi
- Ctitorită de familiile dlor Ion Cioclu și Petru Schidu
- Ctitorită de familiile dlor Valeriu Chetrușca, Valeriu Stoian și Viorel Cerlat
- Ctitorită de măhăleni
- Ctitorită de vecini
- Cruce din piatră 1914
- Cruce din piatră la 100 ani, 2014
- Ctitorită de dl Mihail Chetrușca
- Ctitorită de familia Guitu
- Ctitorită de familia dlui Oleg Cîrlig
- Ctitorită de familiile dlor Anton Corbu și Natalia Gore
- Ctitorită de familia dlui Gheorghe Postica
- Ctitorită de dl Mihail Colibă și vecini, 2013
- Ctitorită de familia Gauteli Iurie și Victoria, 2014
- Răstignirea din fața liceului, 2014
- Îngrijită de dna Elena Casian și vecini, 2015
- Ctitorită de familia Coșulshi, 2016
- Ctitorită de familia Lazăr și vecinii, 2016
- Ctitorită de familia Ojoga și vecinii, 2016
- Ctitorită de familia Postică şi mahalagii, 2016
- Ctitorită de familia Guitu 19.08.2019
- Ctitorită de dl Vitalie Coda 2020
- Ctitorită de mahalagii și Primărie 2022
- Ctitorită de vecini 2022