Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva

PostHeaderIcon Înălţarea Răstignirilor din satul Dubăsarii Vechi

Cercetarea istoriei bisericii cu hramul „Sf. Arh. Mihail” din Dubăsarii Vechi, r. Criuleni ne face deseori să descoperim noi şi noi evenimente din trecutul acestei parohii. Astfel, făcând ordine în vechile atribute bisericeşti, am descoperit numeroase chipuri ale Mântuitorului răstignit, lucrate în lemn, mai mult sau mai puţin uzate de greutatea anilor. În mod firesc, descoperind aceste chipuri, m-am întrebat cum de au ajuns aici şi cine cu grijă le-a dosit la biserică?
Răspunsul la aceste întrebări l-am aflat de la bătrânii satului, în special, de la dl Teodor Guitu, care a activat mai bine de zece ani în calitate de staroste: „Aproximativ prin vara anului 1961 se zvonise despre vizita în Moldova a tovarăşului Nichita Hruşciov, un ateist brutal şi un crunt prigonitor al Bisericii Ortodoxe. Într-o dimineaţă la „naread”-ul din colhoz „partorg”-ul Laşcu Alexandru Damianovici a dat indicaţii pentru a fi demolate toate Răstignirile din sat. Acest lucru a stârnit o adevărată revoltă (tot datorită opoziţiei ferme a sătenilor biserica din Dubăsarii Vechi nu a putut fi închisă). Autorităţile locale au insistat ameninţând pe creştini cu diferite răfuieli. Ca urmare, pentru a nu permite distrugerea Răstignirilor şi profanarea lor, mulţi creştini le-au mutat din drum în ogrăzile lor (le vedem prin gospodării până azi), alţii le-au dus în cimitir, alţii au demontat chipul Mântuitorului răstignit, icoanele şi le-au pus la păstrare cu grijă până la vremi mai bune, ca mai apoi să le aducă la biserică. Au fost însă şi cazuri când unele Răstigniri au fost demolate, de obicei noapte târziu, pe ascuns, după care erau duse pe malul Nistrului şi arse. Este imposibil să uiţi acele zile negre, care m-au zguduit până în străfundul fiinţei mele”.
Discutând despre chipurile Mântuitorului răstignit descoperite la biserică, în cadrul adunării Consiliului parohial s-a decis restaurarea lor şi ridicarea în sat a unor noi Răstigniri, unde aceste chipuri vor fi amplasate. Ideea a fost imediat susţinută de creştinii satului. Astfel domnişoara Silvia Cerlat, magistru în teologie, a restaurat şi pictat primele Răstigniri, iar pe data de 28 septembrie a.c. a fost sfinţită prima Răstignire, ctitorită de dl Octavian Magaliuc.
Acestui exemplu au urmat domnii Gheorghe Chetruşca, Alexandru Mişcinschii, Alexandru Pelin, Valeriu Chetrușca, Evgraf Chetrușca ş.a. O nespusă bucurie duhovnicească mă cuprinde când văd pe copiii satului închinându-se şi însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci trecând prin faţa acestor Răstigniri. Nădăjduiesc ca ele să lumineze cu har dumnezeiesc sufletele creştinilor şi întreg satul. Aşa să ne ajute Dumnezeu.

Preot paroh prot. mitr. Teodor Pelin

Comentariile la articol