Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit sfințirea Prestolului bisericii ”Sf. Arhanghel Mihail” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni

    Luni, 31 august, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove a efectuat o vizită pastorală în parohia Sf. Arhanghel Mihail din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni, prilejuită de a 25-a aniversare de la hirotonia în demnitatea de preot a Prot. mitr. Teodor Pelin, paroh al acestui sfânt așezământ.

În dimineața zilei, Mitropolitul Moldovei a fost întâmpinat în fața bisericii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Prot. mitr. Teodor Pelin, însoțit de credincioșii păstoriți, care i-au urat bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

A urmat întâmpinarea arhipăstorului și slujba de sfințire a noului Prestol și spălarea și ungerea Prestolului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire, după care Mitropolitul Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în curtea Bisericii, împreună cu secretarul mitropolitan Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Prot. mitr. paroh Teodor Pelin, paroh al acestei Biserici și protopop de Criuleni și Dubăsari și cu soborul slujitorilor veniți din parohiile învecinate.

În timpul serviciului divin, la Vohodul mic, părintele-paroh Teodor s-a învrednicit de înalta distincție mitropolitană Ordinul „Sf. Binecredincios Ștefan cel Mare”, în semn de apreciere pentru munca sârguincioasă spre binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

După Liturghia arhierească a urmat Tedeumul de mulţumire, după care, Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale acestei Sfinte Taine.

De asemenea, ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment de referinţă din istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe Sfântul Prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

Arhipăstorul a apreciat în adresarea sa osteneala şi efortul credincioșilor dimpreună cu parohul bisericii depuse cu multă jertfă şi dăruire întru restaurarea acestui sfânt locaș, arătând că cele reușite până în prezent nu sunt altceva decât o dovadă concretă a vredniciei localnicilor, iubitori de Biserică şi de Dumnezeu.

Părintele paroh Teodor a mulţumit Înaltpreasfințitului Vladimir pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități, pentru îndemnurile părintești primite, dar şi pentru susţinerea morală pe care o oferă de fiecare dată.

La finalul evenimentului, Întâistătătorul a oficiat slujba Litiei morțești la Cavoul familiei Macri pentru ctitorii sfântului lăcaș din Dubăsarii Vechi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Comentariile la articol