Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva

PostHeaderIcon Inaugurarea monumentului Sf. Ștefan cel Mare la s. Corjova, r. Criuleni

1-w1000-h1000

Ziua de 9 mai anul 2015 a marcat un deosebit eveniment în istoria satului Corjova, raionul Criuleni – inaugurarea monumentului Dreptcredinciosului Voievod al țării Moldove Sf. Ștefan cel Mare. Lucrat în piatră de Cosăuți de renumitul meșter Ion Lozan, ridicat pe un înalt postament ornamentat, amplasat în mijlocul satului la cel mai de cinste loc, pe fundalul bătrânului Nistru, chipul mărețului Domnitor parcă ne poruncește din nou peste veacuri: «Să stați strajă la hotare, să păziți acest pământ…»

    Acest multașteptat eveniment a adunat mulțime mare de popor, enoriași, ctitori, oaspeți de onoare, reprezentanți ai administrațiilor publice locale etc.

    Slujba de sfințire a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove împreună cu un sobor de preoți. Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre actualitatea mesajelor istorice a Sf. Ștefan cel Mare, mulțumind călduros tuturor celor care s-au ostenit la ridicarea acestui monument. A urmat un mic concert, în care au răsunat piese despre Credință, Patrie și Neam, interpretate de copii, elevi și ansambluri folclorice din circumscripție. La final am cântat cu toții: « Când a fost să moară Ștefan…». În mulțime se întrezăreau sclipiri de lacrimi…

    De menționat este faptul că, în raionul Criuleni mai avem un măreț monument al Sfântului Domnitor, inaugurat în 2014 în or. Criuleni.

     În continuare ne-am deplasat cu toții în vecinitate, unde am sfințit o frumoasă Răstignire, lucrată deasemeni în piatră de Cosăuți. Mitropolitul Vladimir a oferit în dar tuturor celor prezenți iconițe și cărți de rugăciune.

    Cu prilejul acestor evenimente în sat au fost organizate  diferite măsuri distractive, care au durat până seara târziu.

    În semn de recunoștință arhierească, pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru slava Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, primarul s. Corjova dl Gheorghe Ojog a fost decorat cu medalia  «Ștefan cel Mare și Sfânt».

     Sfinte Voievoade Ștefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Comentariile la articol