Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon La Cruglic Festivalul prinde rădăcini

DSC00474

La 24 aprilie anul curent în incinta Casei de Cultură a s. Cruglic a avut loc a VI-a ediţie a Festivalului cântecului pascal cu genericul ”Hristos a înviat”.

A fost o sărbătoare de suflet la care se simţea acea dorinţă mare de-a vesti prin cîntec Învierea lui Hristos. Au fost prezente 12 colective din diferite sate ale raionului cu repertorii foarte bogate şi bine prezentate. Femeile pasionate de arta populară au prezentat lucrările sale la expoziţia pascală din holul Casei de Cultură. Sărbătoarea a fost deschisă de şeful acestei instituţii dl Andrei Ciorba şi corul s. Cruglic condus de dna Silvia Ciorba, salutîndu-i pe toţi cu salutul pascal „Hristos a înviat”, după care au evoluat colectivele satelor: Izbişte, Hîrtopul Mare, Hîrtopul Mic, Ohrincea, Maşcăuţ (cu 3 colective), Criuleni, Coşerniţa, Boşcana şi Paşcani. Cu toate că în sala Casei de Cultură era răcoare spectatorii se încălzeau cu cântecele şi scenetele pascale prezentate de colective. Moderator a acestui Festival a fost preotul paroh Nicolae Ciobanu, care în fiecare an o face cu succes. La sărbătoare au fost ca oaspeţi de onoare: protopopul raioanelor Criuleni şi Dubăsari – protoiereul Teodor Pelin, şefa Secţiei de Cultură – dna Parascovia Munteanu, dl Nicolae Grati, dl Nicolae şi dna Lidia Frumosu, preoţii parohiilor sus-numite şi creştini din satele vecine.

Pentru a avea loc acest Festival, primăria s. Cruglic în persoana dlui primar Ion Grecu şi-a adus aportul cu 1500 lei, Asociaţia de Consum condusă de dl Ion Popa – cu 500 lei. La sfîrşitul festivalului primarul Ion Grecu a felicitat pe cei prezenţi cu sărbătoarea Învierii Domnului arătîndu-se mulţumit de această sărbătoare organizată la Cruglic şi de reînvierea credinţei în sufletul fiecărui om. Oaspeţii de onoare a acestui Festival, protopopul Teodor Pelin, dna Parascovia Munteanu, dl Nicolae Grati la fel au felicitat publicul cu sărbătoarea pascală. Primarul Ion Grecu şi preotul Nicolae Ciobanu au dat colectivelor cîte o diplomă de participare şi o icoană cu chipul Mîntuitorulu, iar  dna Parascovia Munteanu a oferit colectivelor cîte o carte şi 100 lei (total 1200 lei).

Dl Nicolae Grati, fiind pentru prima oară la astfel de festival, a declarat că s-a simţit bine şi a primit o satisfacţie sufletească şi că ar vrea cît mai des să se organizeze sărbători de suflet cu diferite tematici în toate raioanele Moldovei, că astfel reînvie frumoasele tradiţii locale, care aproape sunt uitate, iar protopopului Teodor Pelin Festivalul cîntecului pascal i-a insuflat ideea de-a organiza în parohia Dubăsarii Vechi Festivalul „Binecredinciosul voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt”, invitînd şi îndemnînd toate colectivele participante să pregătească repertoriul cu această temă şi la 15 iulie cu aceiaşi rîvnă să arătăm că suntem din neamul lui Ştefan.

Preotul paroh N. Ciobanu

 

 

 

 

Comentariile la articol