Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Ministrul Culturii al Republicii Moldova, dl Sergiu Prodan, în vizită la Dubăsarii Vechi

    Ministrul Culturii al Republicii Moldova, dl Sergiu Prodan, împreună cu colegii, a efectuat sâmbătă, 15 iunie 2024, o vizită de lucru în s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni.

Delegația a fost întâmpinată de dna Ana Speianu, deputată în Parlament, dl Simion Pădurean, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Aurel Chetrușca, primarul localității, dl George Borș, viceprimar, dl Veaceslav Moscalciuc, consilier raional, și băștinașul dl Ion Novac, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Părintele paroh Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, a familiarizat înalții oaspeți cu istoria zbuciumată a bisericii ”Sf. Arhanghel Mihail” din localitate, unica din Zona de Securitate, care a funcționat neîntrerup pe parcursul a 163 de ani. Sfântul lăcaș actualmente are statut de monument istoric și se află în Registrul Monumentelor ocrotite de Stat.

La fel, a fost vizitat cavoul familial Macri-Donici, aflat în curtea bisericii, în partea de răsărit a altarului. Lucrările de restaurare a acestui monument istoric au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE ”Măsuri de promovare a încrederii”, implimentat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. După finisarea lucrărilor de restaurare Cavoul a fost resfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

În cadrul unei ședințe comune a delegației Ministerului Culturii și Consiliului Parohial s-au discutat proiectele de restaurare a cupolei centrale a bisericii și construcție a unui sediu administrativ a Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari.

În continuare, musafirii au vizitat complexul Observatorului astrofizic al renumitului om de știință de talie internațională Nicolae Donici. Complexul prezenta al șaptelea observator din Europa cu spectroheliograf și singurul din Europa de Est, devastat și jefuit cu bestialitate de sovietici în iunie 1940.

În acest an se împlinesc 150 de la nașterea lui Nicolae Donici și împreună cu dl Alexandru Corduneanu, președintele Fundației „Heritage 21”, Academia de Științe a RM, APL, Liceul Teoretic din localitate care îi poartă numele, și parohia, în luna septembrie, se vor organiza un șir de activități comemorative.

Ulterior, s-a făcut o mică plimbare prin dumbrava ”Pohorela” din imediata vecinătate a satului – un adevărat monument al naturii cu stejari de o venerabilă vârstă de peste 300 de ani.

Din delegația oficială care au vizitat obiectele de patrimoniu din această localitate pitorească și au analizat posibilitățile de reabilitare și repunere a acestora în circuitul cultural și turistic național au luat parte Secretarul de Stat dl Ion Budeci și cu colegii din Direcția patrimoniu a Ministerului Culturii, dl Vlad Vornicu, directorul Agenției Naționale Arheologice ș.a.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

Comentariile la articol