Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

PostHeaderIcon O punte a speranței între două lumi – ”Întinde o mâină pentru Moldova”, proiect de caritate moldo-olandez

    Milostenia este printre cele mai înalte virtuți ale iubirii crestine. „A face milă” este, de fapt, cheia invățăturii lui Hristos, si multe dintre parabolele biblice vorbesc despre ea. „Mila” este acea inclinație a sufletului uman, de „a privi către celălalt”, de a ieși din egoismul characteristic firii umane pervertite. Este, cu siguranță, o formă de iubire care, fiind practicată cu sârguință, ne aseamănă cu Mântuitorul, transfigurând prin lucrarea Sf. Duh întreaga noastră ființă.

Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, în Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni s-a reușit pe parcursul acestui an implementarea a numeroase acte de caritate în cadrul proiectului moldo-olandez ”Întinde o mâină pentru Moldova”.

Proectul propus este destinat tinerilor mame, familiilor nevoiașe, copiilor și elevilor din satul Dubăsarii Vechi raionul Criuleni, precum și altor sate din Zona de Securitate a Republicii Moldova. Listele bineficiarilor au fost formate la recomandările asistenților sociali și ale medicilor sectoriști de familie. Astfel au fost distribuite pătuțuri, cărucioare, biciclete, scaune auto pentru bebeluși, hăinuțe, încălțăminte, numeroase jucării, richizite școlare, ghiozdane, alimente, dulciuri, electrocasnice ș.m.a.

Peste 50 de familii au primit alimente și alte lucruri solicitate necesare acestora.

La solicitarea Centrului multifuncțional ”Concordia”, pentru bătrânii cazați aici și cei din localitate, Fundația ”SPERO” din Germania a donat cărucioare și rolatoare care, la recomandările medicilor sectoriști, vor fi oferite în folosință prin contract solicitanților care suferă de pareze.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu fără ispite, am reușit finisarea unui ambițios proiect – amenajarea cu toată tehnica necesară a unei clase de informatică a Liceului Teoretic “Nicolae Donici” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni. Preconizăm, în cel mai apropiat timp, realizarea unui asemenea proiect pentru com. Coșnița r. Dubăsari. La fel, 5 elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Donici” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni, selectați prin concurs la Informatică, vor beneficia de o tabără de vară în s. Gălăciuc Jud. Vrancea, România, unde, pe parcursul a mai multor ani, se desfășoară cel mai prestigios concurs de informatică practică.

Pe final de an școlar, elevii Școlii Duminicale de pictură “Sf. Andrei Rubliov” au primit mici cadouri – jucării și dulciuri din Olanda. Alese bucurii au avut, la fel, copiii de la grădinița ”Romanița” și Centru de zi pentru copii ”Empatie” din localitate.

Preconizăm pentru începutul noului An Școlar să ajutăm circa 60 elevi din comunitate cu cele necesare pentru studii.

În mod deosebit dorim să-i mulțumim din tot sufletul dnei Tanya Nobel și tuturor partenerilor implicați din Olanda.

La fel, mulțumim respectuos angajaților Inspectoratului General al Poliției al MAI al Republicii Moldova și Firmei de Transport Internațional de pasageri și colete “NilComPrim”.

Milostenia urcă până la tronul lui Dumnezeu și face să se coboare mila lui Dumnezeu asupra omului. Milă dăruiește, milă află, dragoste dă, dragoste primește. Nu avem nevoie de multe lucruri, ca să facem milostenie. Și ceva mic dacă dăruim cu dragoste, are mare preț înaintea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, pe cât ne stă în putință, să ajutăm și să miluim! Să fim capabili să oferim, să oferim cât mai mult din noi și mai ales din sufletul nostru, și fără să așteptăm nimic în schimb. Așa să ne ajute Dumnezeu!

P.S. Acest proiect de caritate nu are nici un substrat politic sau de prozelitism, nu este condiționat în nici un fel etnic sau confesional!

Prot. mitr. Teodor Pelin, paroh al bisericii cu hramul ”Sf. Arhanghel Mihail” din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni, Protopop al bisericilor din raioanele Dubăsari și Criuleni

Comentariile la articol