Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Pelerinaj la mănăstirile din Republica Moldova

1

    La Coșnița religia se predă de mai mulți ani în clasele I-VI. În mod tradițional, la sfârșitul anului de învățământ, este organizat un pelerinaj al elevilor la unele mănăstiri din Republica Moldova.     Vizitarea unor locașuri sfinte întregește educația religioasă primită în cadrul orelor de religie, le dă posibilitatea elevilor să cunoască locuri noi, să afle anumite date istorice despre mănăstiri, să se familiarizeze cu viața monahală, viața deosebită a unor oameni care s-au dedicat totalmente slujirii Bisericii lui Hristos, să se închină și să se roage în fața unor sfințenii. Nu în ultimul rând, organizare unor astfel de pelerinaje îi motivează pe elevi să fie la orele de religie mai atenți, mai disciplinați, mai stăruitori la învățătură.
Anul acesta, luni, 30 mai, am mers la câteva mănăstiri retrase în codrii. Întâi la mănăstirea de maici Vărzărești, cea mai veche mănăstire din Basarabia atestată documentar, care este încă în perioada de reconstrucție. Apoi am mers la mănăstirea de maici Hîncu, unde am fost ghidați de o măicuță care ne-a vorbit frumos și despre istoria mănăstirii, dar și despre viața de obște în mănăstire, despre importanța rugăciunii, despre împlinirea poruncilor dumnezeiești ș.a. Ultima mănăstire din itinerariul nostru a fost mănăstirea de călugări Căpriana.
Din mila lui Dumnezeu, am avut parte de o zi frumoasă în această perioadă ploioasă. Pelerinii au fost plini de voie bună și tot întrebau, când va mai fi organizat un alt pelerinaj, căci ei nu s-ar da în lături să mai viziteze și alte mănăstiri.
Preot Veaceslav Ciorbă

Comentariile la articol