Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Școala de vară în tinda bisericii: ”MAICA DOMNULUI – OCROTITOAREA COPIILOR” la a III-a ediție în Dubăsarii Vechi

      Vara rămâne în urmă, se încheie vacanța. În viața Bisericii Ortodoxe ultima lună de vară are o semnificație deosebită închinată cinstirii Maicii Domnului. În acestă perioadă se prăznuiește ”Adormirea Maicii Domnului”, momentul în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a mutat la Fiul ei cel iubit, de unde, cu dragoste nemărginită, mijlocește pentru noi, înălțând rugăciuni către Domnul noastru Iisus Hristos.

Cu o diferență de două săptămâni între calendarul nou (gregorian) și cel vechi (iulian), sărbătoarea ”Adormirii Maicii Domnului” este prăznuită pe 15 august sau 28 august, dar indiferent de data calendaristică, această lună rămâne una închinată în mod deosebit rugăciunii și cinstirii Preasfintei Fecioare.

Întrucât vara este un timp de odihnă și bucurie pentru copii, s-a înrădăcinat deja o frumoasă tradiție ca în parohia ,,Sfântul Arhanghel Mihail’’ din s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni, ajunsă acum la al treilea an consecutiv, prin care, în parteneriat transnațional, se organizează Școala de vară în tinda bisericii „Maica Domnului –  Ocrotitoarea Copiilor”. Această inițiativă binecuvântată oferă copiilor posibilitatea de a petrece clipe frumoase de învățătură și rugăciune, sub ocrotirea Maicii Domnului, care îi îndrumă și îi protejează cu iubirea Sa de Maică.

Școala face parte din PROIECTUL INTERJUDEȚEAN TRANSNAŢIONAL INOVATOR ȘCOALĂ DE VARĂ ÎN TINDA BISERICII – ”MAICA DOMNULUI – OCROTITOAREA COPIILOR”, Ediția III, 2024, cuprins în CPEERI 2024 la poziția 812, desfășurat în parteneriat cu unități școlare și cu parohii ortodoxe din România și din Republica Moldova, Italia, derulat în cadrul PROIECTULUI ETWINNING „Special vacantion – Summer school in the church garden. Virgin Mary, Mother of God, protectress of children.”

Perioada de desfășurare: 05.08 – 09.08. 2024

Scop: Proiectul propune antrenarea copiilor în activități atractive, dorindu-se o alternativă pentru petrecerea vacanței într-un alt fel, aproape de biserică. Implicarea în acest proiect facilitează cunoașterea credinței strămoșești, înțelegerea reciprocă, toleranța, acceptarea interconfesională, colaborarea, parteneriatul.
Inițiatori proiect: prof. Ceauș Maria – Şcoala Gimnazială ,,Prof. Paul Bănică” Târgovişte
Preot Petrescu Iulian, Parohia ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Târgoviște
Cofondator proiect eTwinning: Prof. Muravschi Maria – I.P.Liceul Teoretic „Nicolae Donici”, satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

Au fost implicate în coordonare și organizare instituții din 7 județe:

DÂMBOVIȚA, ARGEȘ, CLUJ, SUCEAVA, SATU MARE, BIHOR, MARAMUREȘ, GALAȚI.
COORDONATORI ȘI ORGANIZATORI PROIECT REPUBLICA MOLDOVA
Prof. Muravschi Maria – I.P.Liceul Teoretic „Nicolae Donici”, satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni
Preot paroh prot. Teodor Pelin, Parohia ortodoxă „Sf.Arh.Mihail”, satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, R.Moldova.

COORDONATORI ȘI ORGANIZATORI PROIECT ITALIA:

Prof. Bălan Detrimona Carmen – Parohia ortodoxă „Sfântul Ierarh Calinic”, Cernica Viterbo – Lazio și Umbria, Italia
Prof. Rojog Maria Claudia – Școala „Antonio Gramsci”.

Fiecare școală parteneră a avut libera alegere de a-și gestiona atelierele, pe care urma să le realizeze.Noi am decis să facem atelierele accesibile pentru a le putea realiza: atelier de pictură a icoanei Maicii Domnului, atelier ,,Muntele Virtuțiilor’’de pictură pe pietre a celor trei virtuți: dragostea, credința și milostenia, atelier de cateheză a vieții Maicii Domnului, atelierul ,,Clopotul -chemarea la rugăciune’’, Atelierul de coacerea prescurilor ,,Hrana trupească și sufletească’’, pelerinaj la mănăstirea ,,Marta și Maria’’și biserica – muzeu ,,Adormirea Maicii Domnului’’ din Căușeni, atelierul de interpretare muzicală ,,Pricesne dedicate Maicii Domnului’’. De asemenea printre ateliere copii se jucau în diferite jocuri, comunicau, făceau activități în grup.

Anul acesta la Școala din Dubăsarii Vechi s-au înscris peste 70 de copii din comunitate. La fel, am avut tineri și din diasporă, reveniți acasă la bunici. Cu toate că elevi nu erau puțini, cu ajutorul Maicii Domnului s-a reușit ca atelierele să fie realizate cu succes. Activitatea școlii a fost pe o durată de cinci zile, având inclusă zilnic o pauză dulce.

Un alt obiectiv al ei urmează să fie realizat – pietrele pictate de copii sunt expuse în biserică pentru vânzare, iar din banii adunați elevii urmează să facă milostenie unei familii, care are mai mare nevoie. Astfel virtuțiile pictate pe pietre vor aduce roada credinței, dragostei și milosteniei.

Toți copii au primit Diplome de participare, iar din partea Arhiepiscopiei Iașilor părintele Protopop de Iași 1 Florin Călugăru a dăruit copiilor iconițe și cărți de rugăciune. La fel, din partea fundației de caritate ”Tanya Hans”, în cadrul proiectului de caritate moldo-olandez ”Întinde o mâină pentru Moldova„ – copii au primit ghiozdane și rechizite școlare. Toate cheltuielile ținute de Școala de vară au fost asumate de parohia ”Sf. Arhanghel Mihail” din localitate.

Este minunat că elevii au avut ocazia să participe la Școala de vară în tinda bisericii „Maica Domnului Ocrotitoarea Copiilor.” Astfel de inițiative sunt extrem de valoroase, oferindu-le copiilor oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta într-un cadru diferit față de școala tradițională. Faptul că acest program a ajuns deja la a treia ediție demonstrează că are un impact pozitiv și este apreciat de comunitate.

Pe lângă odihna din vacanță, participarea la o școală de vară le permite elevilor să exploreze teme noi, să-și dezvolte abilități noi și să lege prietenii într-un context educativ și spiritual. Aceasta este o modalitate excelentă de a pregăti elevii pentru noul an școlar, menținându-le mintea activă și oferindu-le o experiență de învățare alternativă.

Această școală de vară nu este doar o ocazie de recreere, ci și o oportunitate de a aprofunda credința ortodoxă și de a se împărtăși din tradițiile sfinte ale Bisericii, sub privirea blândă și ocrotitoare a Maicii Domnului, care este pururea rugătoare pentru toți copiii Săi.

 

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață