Seminar de formare a învățătorilor de Religie la gimnaziul din s. Hîrtopul Mare
La 25 martie 2015, în incinta Gimnaziului Hîrtopul Mare, a avut loc Seminarul de formare a învățătorilor de Religie «Strategii de dezvoltare a parteneriatului școală –familie – comunitate». Moderatorul seminarului a fost metodistul pe religie prot. Mitr. Nicolae Ciobanu.
Agenda seminarului a fost destul de amplă. Prezentarea gimnaziului a fost făcut de dna director Veronica Onofrei. Printre altele, s-a relatat că în acest gimnaziu Religia se predă din 2004, lucru foarte îmbucurător, care pe parcursul desfășurării seminarului se simțea vădit.
Cu prezentarea discursului «Politici de realizare a educației religioase în raion» a venit în fața participanților dna Emilia Bradiștean, metodistă la Centrul Metodic al Direcției Educație Criuleni. A fost prezentată starea reală de predare a Religie în școlile din raion , din numărul total de școli(33) religia se predă doar în 14, iar numărul de elevi ce studiază acest obiect formează doar 13%. Statistică nu chiar îmbucurătoare, dar sperăm că cu an ce trece cifrele vor crește și tot mai mulți elevii se vor bucura de aceste ore.
Desfășurarea seminarului a fost încununată cu prezentarea a 4 ore publice le Religie în cele 4 clase primare: lecție publică în clasa I–îi cu tema : «Rugăciunea în viața noastră» – prezentată de dna Țurcan Lilia; lecție publică în clasa a II-a – «Copilăria Domnului Iisus în Templu la 12 ani» – prezentată de dna Braniște Violeta; lecție publică în clasa a III-a – «Sfinții – rugători către Dumnezeu pentru noi» – prezentată de dna Cotruță Maria; lecție publică în clasa a IV-a «Sfânta Cruce – sensul ei spiritual» – susținută de dna Roșca Tamara.
Apoi a urmat autoanaliza lecțiilor cu numeroase reflecții pe marginea orelor asistate. În concluzii toate orele a fost apreciate cu cele mai înalte calificative.
Din partea Mitropoliei Moldovei a fost prezentă dna Levința Angela, șef al Cabinetului Metodic al Mitropoliei Moldovei, care a venit la seminar cu o surpriză pentru dna învățătoare Braniște Violeta și anume – cu o Diplomă Arhierească din partea Mitropolie Moldovei cu titlul de cea mai bună învățătoare de Religie din raion, fapt care plăcut a surprins-o, și care la rândul ei ne-a înduioșat inimile cu poezii din propria creație.
Lucrul în atelierul didactic a fost ghidat de dna Emilia Brădiștean cu tematica: «Strategii de dezvoltare a parteneriatului școală – familie – comunitate». Au fost expuse mai multe aspecte a acestei probleme, s-a vorbit despre strategiile ce sunt aplicate, despre neajunsurile în acest parteneriat și necesitatea formării unor noi colaborări dintre școală – familie – societate.
Pe parcursul seminarului au fost abordate mai multe aspecte ce țin de predarea Religiei în școală la care toți participanții s-au expus activ. S-a făcut schimb de experiențe, discuții etc. La final ne-am despărțit cu dorința de a ne întruni cât mai des.
A consemnat prof. de religie LT «N. Donici» s. Dubăsarii Vechi, dna Muravschi Maria