Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Arhiva

PostHeaderIcon Seminar de formare a învățătorilor de Religie la gimnaziul din s. Hîrtopul Mare

1

La 25 martie 2015, în incinta Gimnaziului Hîrtopul Mare, a avut loc Seminarul de formare a învățătorilor de Religie «Strategii de dezvoltare a parteneriatului școală –familie – comunitate». Moderatorul seminarului a fost metodistul pe religie prot. Mitr. Nicolae Ciobanu.
Agenda seminarului a fost destul de amplă. Prezentarea gimnaziului a fost făcut de dna director Veronica Onofrei. Printre altele, s-a relatat că în acest gimnaziu Religia se predă din 2004, lucru foarte îmbucurător, care pe parcursul desfășurării seminarului se simțea vădit.
Cu prezentarea discursului «Politici de realizare a educației religioase în raion» a venit în fața participanților dna Emilia Bradiștean, metodistă la Centrul Metodic al Direcției Educație Criuleni. A fost prezentată starea reală de predare a Religie în școlile din raion , din numărul total de școli(33) religia se predă doar în 14, iar numărul de elevi ce studiază acest obiect formează doar 13%. Statistică nu chiar îmbucurătoare, dar sperăm că cu an ce trece cifrele vor crește și tot mai mulți elevii se vor bucura de aceste ore.
Desfășurarea seminarului a fost încununată cu prezentarea a 4 ore publice le Religie în cele 4 clase primare: lecție publică în clasa I–îi cu tema : «Rugăciunea în viața noastră» – prezentată de dna Țurcan Lilia; lecție publică în clasa a II-a – «Copilăria Domnului Iisus în Templu la 12 ani» – prezentată de dna Braniște Violeta; lecție publică în clasa a III-a – «Sfinții – rugători către Dumnezeu pentru noi» – prezentată de dna Cotruță Maria; lecție publică în clasa a IV-a «Sfânta Cruce – sensul ei spiritual» – susținută de dna Roșca Tamara.
Apoi a urmat autoanaliza lecțiilor cu numeroase reflecții pe marginea orelor asistate. În concluzii toate orele a fost apreciate cu cele mai înalte calificative.
Din partea Mitropoliei Moldovei a fost prezentă dna Levința Angela, șef al Cabinetului Metodic al Mitropoliei Moldovei, care a venit la seminar cu o surpriză pentru dna învățătoare Braniște Violeta și anume – cu o Diplomă Arhierească din partea Mitropolie Moldovei cu titlul de cea mai bună învățătoare de Religie din raion, fapt care plăcut a surprins-o, și care la rândul ei ne-a înduioșat inimile cu poezii din propria creație.
Lucrul în atelierul didactic a fost ghidat de dna Emilia Brădiștean cu tematica: «Strategii de dezvoltare a parteneriatului școală – familie – comunitate». Au fost expuse mai multe aspecte a acestei probleme, s-a vorbit despre strategiile ce sunt aplicate, despre neajunsurile în acest parteneriat și necesitatea formării unor noi colaborări dintre școală – familie – societate.
Pe parcursul seminarului au fost abordate mai multe aspecte ce țin de predarea Religiei în școală la care toți participanții s-au expus activ. S-a făcut schimb de experiențe, discuții etc. La final ne-am despărțit cu dorința de a ne întruni cât mai des.
A consemnat prof. de religie LT «N. Donici» s. Dubăsarii Vechi, dna Muravschi Maria

Calendar Creștin Ortodox
Arhiva Video
Filme Ortodoxe Online

FILME ORTODOXE

Biblia Ortodoxa online
Editura Sf. Mina

Editura Agaton

Moldova pentru viață