Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

PostHeaderIcon Serbarea Sfintei Muceniţe Tatiana la Cocieri

1

Inima omului este o arenă în care se dă o permanentă luptă între bine şi rău. Un adevrat creştin este un iscusit ostaş, înarmat cu : rugăciune, post, fapte bune…

Chiar şi Biserica din care facem parte se numeşte LUPTĂTOARE. Deseori în faţa ispitelor ce se dezlănţuie asupra ,,turmei lui Hristos’’ omul devine neputincios. Pentru a ţine piept încercărilor, facem apel la Biserica TRIUMFĂTOARE, din care fac parte cetele sfinţilor, care ne vin în ajutor. Drept modele de credinţă şi curaj ne sunt cetele de mucenici şi muceniţe din întreaga istorie a creştinismului. Ascultând cu luare aminte îndemnul Sfântului Apostol Pavel : ,,Priviţi la înaintaşii voştri, priviţi cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”(Evrei 13-7), creştinii ortodocşi astăzi fac pomenirea Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţă în Biserica primară a Romei, care prin statornicia în credinţă, a mărturisit deschis în faţa împăratului păgân, credinţa în HRISTOS – IZVORUL VIEŢII. Pentru acest curaj şi îndrăzneală, în repetate rânduri, a fost supusă la diverse chinuri, pe care le-a răbdat fără să-şi cruţe viaţa vremelnică.

Pentru credincioşii din parohia Cocieri din raionul Dubăsari, această sărbătoare se prăznuieşte cu mare cinste pentru faptul că viaţa şi curajul Sfintei întăresc în nădejde credincioşii aflaţi în zona de conflict din stânga Nistrului, dar, şi pentru frumoasa tradiţie stabillită acum câţiva ani. Printre numărul enoriaşilor care frecventează activ biserica se numără circa douăzeci de femei care poartă numele Sfintei Muceniţe Tatiana, din care face parte şi preoteasa. Tradiţia constă în programul organizatoric ce are loc în această zi. După Sfânta Liturghie se oficiază un Te-deum de sănătate, are loc un mic repertoriu de cântece, se dăruiesc flori cu urări de bine. Cu acest prilej, rugăm pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască darurile Sale cele bogate tuturor femeilor ortodoxe, ce poartă numele Sfintei Muceniţe Tatiana, să urmărească cum şi-a petrecut viaţa şi să-i urmeze credinţa.

Comentariile la articol