Protopopiatul de Criuleni si Dubasari 212s
Calendarul postărilor
aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva

PostHeaderIcon Sfânta Cruce – Păzitoarea creştinilor

În satul Dubăsarii Vechi continuă reînălţarea Sfintelor Cruci (a Răstignirilor sau Troiţelor). Totul se trage de la evenimentele din vara anului 1961, cînd după vizita în Moldova a lui Nichita Hruşciov, un crunt prigonitor al Bisericii Ortodoxe, în sat au fost demolate toate Răstignirile, la indicaţia „partorg”-ului Laşcu Alexandru Damianovici. Demolările au stârnit o adevărată revoltă din partea sătenilor, fapt care însă nu a oprit autorităţile locale. Ca să nu fie pângărite, unii creştini au mutat Răstignirile din drum în ogrăzile lor, alţii le-au dus în cimitir, iar de pe altele au fost scoase chipul Mîntuitorului şi icoanele, fiind ascunse cu grijă până la vremuri mai bune.
De câţiva ani în Dubăsarii Vechi a început un adevărat proces de restabilire a valorilor ortodoxe distruse. Creştinii din diferite mahalale, rînd pe rînd, se organizează şi reînalţă Răstignirile de odinioară. Câţiva ani au fost folosite chipurile vechi ale Mîntuitorului (unele fiind restaurate), cele ascunse şi păstrate de credincioşi de urgia ateistă, scultate în lemn, adevărate opere de artă, datând cel mai probabil din secolul al XIX-lea. În prezent Răstignirile sunt confecţionate în întregime noi.
Pe parcursul acestui an au fost sfinţite trei Răstigniri noi, mult mai multe sunt în proiect sau chiar în proces de lucru.
Prima Troiţă a fost înălţată în vârful dealului, fiind ctitorită de Chetruşca Valeriu, Stoian Valeriu şi Cerlat Viorel, după care au urmat altele două amplasate pe aceeaşi stradă, una fiind înălţată chiar în locul unde cândva era o Răstignire, alta pe un loc totalmente nou.
Lucrările au fost monitorizate de Schidu Luca, Colibă Vasile, Guitu Serghei şi de toţi măhălenii acestei străzi, care şi-au adus aportul cu toată dragostea.
De neuitat sunt faptele acestor credincioşi, care nu uită de cele sfinte şi jertfesc din averea lor pentru înălţarea Sfintelor Cruci, pe care privindu-le ne fac să ne amintim de jerfa şi dragostea pe care a făcut-o Dumnezeu Fiul pentru neamul omenesc. Dumnezeu să le răsplătească pentru toate cu darurile Sale.

Maria Muravschi

Comentariile la articol